Rader i rött och rosa

Det är något med boken. Var jag än gömmer denna värdefulla anteckningsbok lyckas yngre medlemmar av familjen finna den, de ritar nallebjörnar, kaniner, rävar över hastigt nedtecknade bokstäver. Senast återfanns boken i yngsta barnets cykelkorg.
Bakom ett omslag med röda, rosa och lila hjärtan läser jag en kall anteckning från december 2004: ”Registrator av dödsfall och tortyr.”
Med de orden beskrev den ryska journalisten Anna Politkovskaja, under ett seminarium i Reading utanför London, sitt fleråriga arbete i Tjetjenien.
Politkovskaja hade återhämtat sig från ett förgiftningsförsök och levde under hot. I boken läser jag Politkovskajas utsagor om Vladimir Putin, som enligt den ryska sanningssägaren krossat yttrandefriheten: ”… och i väst respekteras hans muskler.”
Hon varnar för radikalisering, för fascism. Hoppfullt talar hon om de ryska soldatmödrarna och om den dag då Europas medborgare yttrar sin mening om krig och brott mot mänskliga rättigheter.
Seminarieanteckningarna upphör, och mindre än två år senare siktar någon på Anna Politkovskajas kropp och ansikte.

Klockan 16.19 för i dag nio år sedan nåddes polisen i Stockholm av ett larm om att en kvinna knivskurits på NK, skadorna skulle inte vara allvarliga. Morgonen efter höll statsminister Göran Persson en presskonferens. Utrikesminister Anna Lindh var död.
”Anna var alldeles nyss här mitt ibland oss, engagerad, kvicktänkt, rakt på sak”.
Mörkret sänkte sig, tilliten försvagades.

Under ett tal i Almedalen i juli 2003 – alltså bara några veckor före mordet – berättade utrikesminister Anna Lindh om ett besök i Makedonien vid tiden för Sveriges ordförandeskap i EU 2001.
”Och jag glömmer aldrig när jag kom dit, vi kom till en oerhört vacker huvudstad, vi såg de blommande körsbärsträden och de gröna dalarna när vi kom på flygplatsen, och det kändes så konstigt att veta att samtidigt som vi såg skönheten så stod kriget inför dörren.”
En person dyker upp för att möta den svenska utrikesministern. Kvinnan verkar spänd och har blanka ögon, snart avslöjas att hennes barn befinner sig i ett hus i bergen där strider pågår.
”Hennes barn klarade sig. Makedonien klarade sig från inbördeskrig tack vare att EU fanns där”, konstaterade Anna Lindh i talet.
Tilltron till, och passionen för, det demokratiska europeiska projektet känns sorgligt avlägsen.

Samma morgon som jag ger mig i väg för att skriva den här krönikan kommer yngsta dottern springande med fjäderlätta steg, stolt räcker hon mig hjärtboken.
Jag får för mig att små barn som leker och far runt med viktiga anteckningsböcker vill säga: Lyssna till dina förebilders ord och våga tro. Engagerade medborgare kan göra skillnad.
Tiina Meri är egen företagare och har tidigare arbetat som ledarskribent vid bland andra Sydsvenskan, Östgöta Correspondenten och Dagens Nyheter.