Rader i rött och rosa

Det är något med boken. Var jag än gömmer denna värdefulla anteckningsbok lyckas yngre medlemmar av familjen finna den, de ritar nallebjörnar, kaniner, rävar över hastigt nedtecknade bokstäver. Senast återfanns boken i yngsta barnets cykelkorg.
Bakom ett omslag med röda, rosa och lila hjärtan läser jag en kall anteckning från december 2004: ”Registrator av dödsfall och tortyr.”
Med de orden beskrev den ryska journalisten Anna Politkovskaja, under ett seminarium i Reading utanför London, sitt fleråriga arbete i Tjetjenien.
Politkovskaja hade återhämtat sig från ett förgiftningsförsök och levde under hot. I boken läser jag Politkovskajas utsagor om Vladimir Putin, som enligt den ryska sanningssägaren krossat yttrandefriheten: ”… och i väst respekteras hans muskler.”
Hon varnar för radikalisering, för fascism. Hoppfullt talar hon om de ryska soldatmödrarna och om den dag då Europas medborgare yttrar sin mening om krig och brott mot mänskliga rättigheter.
Seminarieanteckningarna upphör, och mindre än två år senare siktar någon på Anna Politkovskajas kropp och ansikte.

Klockan 16.19 för i dag nio år sedan nåddes polisen i Stockholm av ett larm om att en kvinna knivskurits på NK, skadorna skulle inte vara allvarliga. Morgonen efter höll statsminister Göran Persson en presskonferens. Utrikesminister Anna Lindh var död.
”Anna var alldeles nyss här mitt ibland oss, engagerad, kvicktänkt, rakt på sak”.
Mörkret sänkte sig, tilliten försvagades.

Under ett tal i Almedalen i juli 2003 – alltså bara några veckor före mordet – berättade utrikesminister Anna Lindh om ett besök i Makedonien vid tiden för Sveriges ordförandeskap i EU 2001.
”Och jag glömmer aldrig när jag kom dit, vi kom till en oerhört vacker huvudstad, vi såg de blommande körsbärsträden och de gröna dalarna när vi kom på flygplatsen, och det kändes så konstigt att veta att samtidigt som vi såg skönheten så stod kriget inför dörren.”
En person dyker upp för att möta den svenska utrikesministern. Kvinnan verkar spänd och har blanka ögon, snart avslöjas att hennes barn befinner sig i ett hus i bergen där strider pågår.
”Hennes barn klarade sig. Makedonien klarade sig från inbördeskrig tack vare att EU fanns där”, konstaterade Anna Lindh i talet.
Tilltron till, och passionen för, det demokratiska europeiska projektet känns sorgligt avlägsen.

Samma morgon som jag ger mig i väg för att skriva den här krönikan kommer yngsta dottern springande med fjäderlätta steg, stolt räcker hon mig hjärtboken.
Jag får för mig att små barn som leker och far runt med viktiga anteckningsböcker vill säga: Lyssna till dina förebilders ord och våga tro. Engagerade medborgare kan göra skillnad.
Tiina Meri är egen företagare och har tidigare arbetat som ledarskribent vid bland andra Sydsvenskan, Östgöta Correspondenten och Dagens Nyheter.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.