Socialisternas egen Berlusconi

Det europeiska socialistpartiet (PES), där också Finlands Socialdemokratiska parti är medlem, håller kongress om fyra veckor i Bukarest. Det är en händelse som knappast intresserar medierna. De flesta av dem har ännu inte upptäckt att den europeiska politiken är minst lika viktig som den nationella eller den lokala. Den här gången borde de dock uppmärksamma den politik som bedrivs av kongressens värd, det rumänska socialistpartiet (PSD) och dess ledare premiärminister Victor Ponta.

Victor Ponta blev premiärminister i maj i år i en koalitionsregering sedan den föregående regeringen stupat på ett misstroendevotum. Efter det har Ponta gått bärsärkagång i den rumänska politiken och förvaltningen. Han har bytt ut talmännen i parlamentets båda kamrar. Han har låtit ersätta justitieombudsmannen med en regeringstrogen person och han har begränsat författningsdomstolens befogenheter.

Främst har han gått åt den konservativa presidenten Traian Basescu, Balkans Berlusconi, som inte heller har rent mjöl i påsen. I juli avsattes presidenten av parlamentet. Beslutet måste underkastas en folkomröstning, där 85 procent röstade för en avsättning. Men då röstningsdeltagandet var bara 46 procent var författningsdomstolen tvungen att ogiltigförklara folkomröstningen. Det skedde med rösterna 6-3 sedan Pontas regering utövat påtryckning på domstolen och hävdat att röstlängderna var tillrättalagda och innehöll alltför många namn.

Till yttermera visso har en kommission vid Bukarests universitet konstaterat att Ponta har plagierat en del av sin doktorsavhandling. Ponta tillsatte ett eget organ som frikände honom.

Denna man och detta parti betraktar alltså de europeiska socialisterna som sin partifrände respektive sitt broderparti. Jag misstänker dock att de hellre än att desavuera kongressens värd låtsas som om allt är Basescus intriger.  PSE:s ordförande förre bulgariske premiärministern Sergej Stanisjev uttryckte i juli sitt fulla stöd för Ponta. Detsamma gjorde ledaren för EU-parlamentets socialistgrupp österrikaren Hannes Swoboda samtidigt som han beskyllde de konservativa för att göra politik av frågan. Det är EU-kommissionens sak att bedöma om Rumänien brutit mot unionens principer, menade han.

De konservativa i Europeiska folkpartiet EPP. där Finlands Samlingsparti är med, är lika goda kålsupare. Då Silvio Berlusconi, vars parti är EPP-medlem, var premiärminister motsatte de sig att hans förehavanden skulle granskas av EU:s organ.

Victor Pontas åtgärder i Rumänien påminner om Viktor Orbáns i Ungern. Orbán har också rensat upp i rättsväsendet och olika statliga organ samt låtit ändra på valsystemet för att trygga sin ställning också i framtiden. Orbáns parti Fidesz tillhör EPP, vars ledamöter i EU-parlamentet röstat emot ett fördömande.

Frågan berör också EU:s liberaler (ALDE), eftersom det nationella liberala partiet är Pontas koalitionspartner. ALDE:s ordförande Guy Verhofstadt har uttryckt oro över rättsväsendets oberoende i Rumänien, men också han har ansett att det är kommissionens sak att reagera.

Bjarne Nitovuori är fri skribent och tidigare politisk journalist vid Hbl.