Hund och katt och djurskydd

Många är fästa vid sina sällskapsdjur och gör allt de kan för deras välbefinnande. Samtidigt får grova fall av djurplågeri stora rubriker i pressen. Vad ska man tro om utvecklingen?
Människans förhållande till sällskapsdjur har förändrats till det bättre, åtminstone när det gäller hundar, säger veterinär Mikael Ilves. Bland annat hundens insatser i samhället har höjt dess status. Diabeteshundar varnar när människans blodsocker blir för lågt eller för högt. Epilepsihundar slår larm om annalkande kramper. Andra spårar försvunna personer, mögel, knark eller till och med penninggömmor. Lugna hundar används för terapi på sjukhus och vårdhem.
Mycket tack vare massmedia reagerar folk i dag snabbare när de misstänker djurskyddsbrott, vare sig det är fråga om okunnighet, slarv eller illvilja.

Fyra stora hundar lämnades nyligen ensamma i ett hundsläp på bildäck på färjan mellan Stockholm och Mariehamn varvid en dog av överhettning och en annan måste skickas tillbaka till Sverige för vård. Redan vid starten då man lastar ombord hundratals bilar kan det bli olidligt bland avgaser och bensinångor. Passagerare ska anmäla på förhand om de reser med hundar och inte lämna dem utan uppsikt på bildäck.
Hos oss saknas statistik på antalet hundar som dör i heta bilar. Ifjol lär ett tiotal hundar i mellersta Finland ha drabbats vilket enligt vissa källor innebär ett hundratal hundar per år i hela landet. På ett par minuter stiger temperaturen i bilen livsfarligt även om den parkerats i skugga. I sådana fall gäller det att snabbt få tag på ägaren eller tillkalla polisen via nödnumret 112.
Under småbåtssemestern ska hunden skyddas för het sol, motioneras och släppas i land tillräckligt ofta för att kissa. Det har förekommit att hunden skadat sig då den äntligen fått hoppa i land och spräckt blåsan efter att ha hållit sig hela dagen. Flytväst behövs också för hunden.
Djurskyddsbrotten verkar ha ökat parallellt med de sociala problemen. I huvudstadsregionen omhändertas allt fler vanvårdade djur medan antalet hittedjur är ungefär konstant.
Till djurskyddsveterinären i Helsingfors anmäls främst vanvårdade hundar och katter. Av ungefär 300 anmälningar ifjol ledde två tredjedelar till åtgärder jämfört med femtio procent året innan. Helsingfors tingsrätt utfärdade sju djurhållningsförbud, varav ett permanent och sex på fyra till tio år.

Djurskyddslagen är tandlös och straffen för lindriga, anser Mikael Ilves. I Finland har ännu ingen dömts till ovillkorligt fängelsestraff för djurplågeri och uppföljningen beträffande djurhållningsförbud är bristfällig.
Sommarkatten är ett evighetsproblem. Åbo stads djurskyddshem tar hand om 600 katter per år varav hälften under semesterperioden, berättade Yle nyligen. Ofta slängs katten ut när den blir könsmogen. Det är billigare än att låta sterilisera den. En rashund kan vara dyr men sommarkatten fås vanligen gratis, vilket gör att somliga tycker att den just ingenting är värd.
Gustaf Molander är docent i tanatologi och social gerontologi.