Oligarker i Lettland

Vi anlände till Lettland dagen efter en folkomröstning, som innebär att det lettiska parlamentet, Saeima, upplöses och att nyval förrättas den 17 september, bara ett år efter senaste parlamentsval. Under vårt besök sista veckan i juli såg vi dock inte många tecken på att det råder förutom en politisk kris också en ekonomisk kris i landet.

Men så var temat för resan, ordnad av Tuglas-sällskapet, snarare norra Lettlands (landskapet Vidzeme, dvs. Livland) förflutna konkretiserat av ett stort antal borgruiner, herrgårdar och kyrkor. På det sättet bekantade vi oss samtidigt med det forntida Lettlands oligarker. Dagens politiska och ekonomiska kris handlar i hög grad om oligarker.
Efter hemkomsten noterade jag att Hbl uppmärksammade folkomröstningen med två korta notiser. Helsingin Sanomat hade inte en rad. HS hade inte ens någon utrikessida de dagarna. Det kan inte ursäktas med att den norska massakern upptog allt utrymme. Till exempel kultur-, sport- eller ekonomisidorna uteblev inte av den anledningen.

I den lettiska folkomröstningen den 23 juli röstade nästan 95 procent för en upplösning av parlamentet. Knappt 45 procent av de röstberättigade deltog. Omröstningen ordnades på förslag av president Valdis Zatlers sedan parlamentet den 26 maj vägrat häva den parlamentariska immuniteten för Ainars Slesers, en av de så kallade oligarkerna. Slesers hör till de affärsmän med politiska kopplingar som granskas av antikorruptionsmyndigheten och den lettiska riksåklagaren hade begärt att Slesers immunitet skulle hävas för att möjliggöra en husundersökning.

Zatlers reagerade på beslutet genom att utnyttja en paragraf i konstitutionen, som ger presidenten rätt att föreslå att parlamentet upplöses. Förslaget skall då underställas folkomröstning och om presidenten förlorar måste han/hon avgå. Den här gången hade det sistnämnda ingen betydelse, eftersom hans ämbetsperiod ändå utlöpte redan 7 juli. Parlamentet hämnades genom att välja en annan, Andris Berzins, till ny president.

Zatlers har nu bildat ett eget parti, Zatlers reformparti (ZRP). Partiet väntas vinna höstens val.

Det är svårt att tänka sig att en riksdag i Finland så öppet skulle demonstrera att den vill hindra en korruptionsutredning. Den politiska korruptionen i Lettland är nog på en helt annan nivå än i Finland. Men osökt kommer man att tänka på valfinansieringsskandalen under den föregående riksdagsperioden. Den borde ha lett till en riksdagsupplösning och nyval senast i det skede då det visade sig att över hälften av regeringsmedlemmarna fått stöd av den suspekta organisationen Kehittyvien Maakuntien Suomi.

Tidigare kunde presidenten suveränt besluta om riksdagsupplösning. Det ändrades 1991 så att presidenten kan upplösa riksdagen bara på förslag av statsministern. Reformen var misslyckad, eftersom statsministern i en politisk kris ofta har ett starkt eget intresse av att undvika nyval. Den lettiska modellen vore bättre, men kommer naturligtvis inte att införas här, bland annat för att den åter skulle ge presidenten makt i inrikespolitiken.
 

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist.