Finsk gästfrihet …ett minne blott

Helsingfors stadsstyrelse borde under sitt möte i måndags ha fattat beslut om att ordna tillfällig inkvartering för romerna. Det är inte acceptabelt att en rik stad som styrs av humanistiskt tänkande partier bara jagar dem från plats till plats. Det är ju fråga också om gamlingar och barn. Finland har varit med om att godkänna de regler som ger dem rätt att resa i EU.

Då de kommer hit borde de inte trakasseras och bara schasas bort ur vår åsyn. En människa som har fötts på vår jord tillhör en gemenskap och alla som förstår detta större sammanhang borde själv eller via sin demokratiskt styrda samhällsapparat bidra till att vissa minimikrav uppfylls.

Att säga det här betyder inte att man är naiv och blåögd, utan bara att man inte kan godta att skuffa bort problem för att de är obehagliga.
 
Och problemet med våra romska gäster kan förstås framställas så att det verkar olösligt. Hur många är på väg? Riskerar man att uppmuntra dem? Är de kopplade till brottslighet som importeras då de kommer? Är det vår skyldighet att ta hand om folk bara för att de kommer hit och vill bo gratis utan att jobba?
 
Läser man det så kallade folkets kommentarer på datorns diskussionsplatser märker man att förståelsen för romerna är obetydlig och att somliga reagerar häftigt och hätskt. Ingen generositet eller gästfrihet här inte. Tiden då vandringsmän från fjärran länder alltid bjöds på limpsmörgås och svagdricka i Finlands stugor och pörten är förbi.
 
Ändå är det fråga om färre än 200 personer (ja, de kan bli fler) som behöver avlopp och vatten just nu. Det här är en liten obetydlig bagatell i jämförelse med de människomassor som den senaste tiden tvingats fly undan förföljelser och krig vid Medelhavet och i Mellanöstern. Alla de här behöver mat, sjukvård, arbete, filtar, vatten, transport med mera. Till att börja med behöver de en chans att pusta ut någonstans under sin flykt från Libyen, Syrien, Jordanien, Sudan, Somalia, Jemen och många andra länder. Oron och protesterna sprider sig. Regimer störtas, fiender mördas. Under det senaste året har hundratusentals satt sig i rörelse för att fly kaoset.
 
Varje dag lägger båtar med desperata flyktingar ut för att passagerarna som betalat dyrt åt människosmugglare skall nå Kanarieöarna, Spanien, Grekland eller Italien.
 
Är finländarna egentligen rädda för att de här människoströmmarna skall ta tåget till Estland och färjan till Helsingfors? Plötsligt kanske det är 20 000 som står och väntar, inte 200. Och Europa kanske tycker att det småningom är Finlands tur, vi som sluppit så billigt undan tidigare.
 
Om läget försämras måste politikerna ta sitt ansvar och lära Finlands folk att man inte bara kan skriva ut sitt hat och sin intolerans på datorn, utan att man också i Mumindalen måste skapa fungerande bostadsläger och bära sitt ansvar. Åtminstone lika mycket som en lång rad andra europeiska länder dagligen tvingas göra.