Tjockskammen

Minns ni filmen Shallow Hal från 2001 där Gwyneth Paltrow klädde ut sig i en tjockdräkt och Jack Black var den utseendefixerade mannen som skulle lära sig att det är insidan som räknas? Oj, så publiken skrattade åt den feta Gwyneth.

I en scen satt hon längst fram i en kanot och var så tung att den andra ändan med Jack Black lyftes upp i luften! Och när hon hoppade ner i poolen i en jätteplask tömdes nästan hela bassängen! Haha.

När de första bilderna från den nya Ghostbusters-filmen publicerades gick internet-trollen bananas, inte bara för att alla huvudrollsinnehavare var kvinnor, men också för att skådespelaren Melissa McCarthy dessutom har mage att vara tjock! Illa nog att hon inte var man som de ursprungliga karaktärerna, dessutom tänjde hon gränser genom att utmana smalnormen.

McCarthy skämtade som vanligt, hon brukar vara först själv att skoja om sin övervikt. Tjocka människor är nämligen vana att andra skojar på deras bekostad. Skämtar, ger dem goda råd om vad de ska äta och hur de ska motionera för att gå ner i vikt. De får också höra gliringar om de visar sig i baddräkt, elaka kommentarer om att de äter pommes frites eller bara tar upp plats i offentliga utrymmen. Det finns fortfarande en kollektiv uppfattning om att det är okej att kommentera tjocka människors kroppar. Vi har nämligen lärt oss att den smala kroppen är rätt sorts kropp.

På film, i media och reklam ser vi uteslutande bilden av den perfekta kroppen. Den unga, smala och ljusa. Att vara smal är samma sak som att vara lyckad och hälsosam, att vara tjock är det motsatta. I en studie från Yale undersöktes människors syn på fetma och övervikt. Hälften kunde tänka sig att ta bort ett år från sina liv för att slippa att vara feta och 15 procent kunde tänka sig att korta ner sina liv med hela 10 år. Tjocka diskrimineras på arbetsmarknaden, får sämre vård och blir trakasserade i allmänna utrymmen.

Men det håller på att vända. Nyligen fick komikern och YouTube-stjärnan Nicole Arbour äta upp sina ord då hon publicerade videon "Kära fetton", en monolog där hon hånade överviktiga. Arbour förlorade ett filmkontrakt och blev kraftigt kritiserad. Samtidigt publicerar Instagram och andra sociala medier kroppar i andra storlekar än de från reklamvärlden, och framför allt pratar vi om diskrimineringen av tjocka. Tjock är nämligen inte samma sak som dum, ohälsosam eller lat på samma vis som smal inte är det. Ja, och tjockdräkter är inte humor.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.