Tjockskammen

Minns ni filmen Shallow Hal från 2001 där Gwyneth Paltrow klädde ut sig i en tjockdräkt och Jack Black var den utseendefixerade mannen som skulle lära sig att det är insidan som räknas? Oj, så publiken skrattade åt den feta Gwyneth.

I en scen satt hon längst fram i en kanot och var så tung att den andra ändan med Jack Black lyftes upp i luften! Och när hon hoppade ner i poolen i en jätteplask tömdes nästan hela bassängen! Haha.

När de första bilderna från den nya Ghostbusters-filmen publicerades gick internet-trollen bananas, inte bara för att alla huvudrollsinnehavare var kvinnor, men också för att skådespelaren Melissa McCarthy dessutom har mage att vara tjock! Illa nog att hon inte var man som de ursprungliga karaktärerna, dessutom tänjde hon gränser genom att utmana smalnormen.

McCarthy skämtade som vanligt, hon brukar vara först själv att skoja om sin övervikt. Tjocka människor är nämligen vana att andra skojar på deras bekostad. Skämtar, ger dem goda råd om vad de ska äta och hur de ska motionera för att gå ner i vikt. De får också höra gliringar om de visar sig i baddräkt, elaka kommentarer om att de äter pommes frites eller bara tar upp plats i offentliga utrymmen. Det finns fortfarande en kollektiv uppfattning om att det är okej att kommentera tjocka människors kroppar. Vi har nämligen lärt oss att den smala kroppen är rätt sorts kropp.

På film, i media och reklam ser vi uteslutande bilden av den perfekta kroppen. Den unga, smala och ljusa. Att vara smal är samma sak som att vara lyckad och hälsosam, att vara tjock är det motsatta. I en studie från Yale undersöktes människors syn på fetma och övervikt. Hälften kunde tänka sig att ta bort ett år från sina liv för att slippa att vara feta och 15 procent kunde tänka sig att korta ner sina liv med hela 10 år. Tjocka diskrimineras på arbetsmarknaden, får sämre vård och blir trakasserade i allmänna utrymmen.

Men det håller på att vända. Nyligen fick komikern och YouTube-stjärnan Nicole Arbour äta upp sina ord då hon publicerade videon "Kära fetton", en monolog där hon hånade överviktiga. Arbour förlorade ett filmkontrakt och blev kraftigt kritiserad. Samtidigt publicerar Instagram och andra sociala medier kroppar i andra storlekar än de från reklamvärlden, och framför allt pratar vi om diskrimineringen av tjocka. Tjock är nämligen inte samma sak som dum, ohälsosam eller lat på samma vis som smal inte är det. Ja, och tjockdräkter är inte humor.