Våldsretoriken kan inte accepteras

Partiordförande Timo Soini (Sannf) och regeringspartierna måste ta avstånd från riksdagsledamot Immonens skriverier.

Det finns många olika dimensioner av Olli Immonens (Sannf) avsky mot ett multikulturellt samhälle och hur hans åsikter och retorik har bemötts.

För det första måste man skilja mellan motståndet mot ett mångkulturellt samhälle och den retorik och stil åsikten uttrycks på. Immonen och hans meningsfränder har givetvis rätt att inte gilla ett sådant samhälle, även om det klart brister i insikterna om såväl olika kulturer och relationerna mellan dem som i kunskaperna i historia. Olika nationaliteter, kulturer och språk har alltid samverkat. I själva verket är denna samverkan en förutsättning för utveckling och framsteg. Det vittnar inte minst Finlands egen historia och utveckling väldigt tydligt om. De främlings- och invandrarfientliga krafterna som ser fiender i människor med annan nationalitet, hudfärg, religion, språk och seder och bruk är på villovägar och har helt enkelt fel.

För det andra kan den retorik riksdagsledamot Immonen har valt under inga omständigheter försvaras, allra minst med yttrandefrihetsargument. Retoriken och stilen är våldsam och krigisk och många, bland dem Olli Immonens egen parti- och gruppkamrat Tom Packalén, har påpekat att Immonen uttrycker sig på ett liknande sätt som norrmannen Anders Behring Breivik i sitt manifest. Det ökar ytterligare graden av våldsamhet, liksom också att Immonen uttalade sig tidsmässigt så nära fyraårsdagen av Breiviks fruktansvärda terrordåd.

Vi har alla ansvar för vilka ord vi använder och hur vi uttrycker oss. En riksdagsledamot har ett särskilt stort ansvar. En politiker kan aldrig skilja på sin politikerroll och sitt privata jag. En politiker, särskilt en som agerar på ett nationellt plan, ska göra det med tanke på att hen är ett föredöme. En våldsam och hatisk retorik kan få allvarliga konsekvenser. Det måste man inse på förhand.

Sannfinländarnas sätt att reagera på Immonens utspel är direkt uselt. Partiordföranden och utrikesministern Timo Soini har tills vidare inte kommenterat saken. Förra gången Olli Immonen utmärkte sig genom att posera tillsammans med medlemmar av öppet nazistiska Finlands motståndsrörelse gömde sig Soini bakom ryggen på riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho.

Terho har uttalat sig, men på ett motstridigt och svagt sätt. Först hette det att Immonen hade skrivit som privatperson. Sedan sa Terho att Immonen skadar partiet och att riksdagsgruppen ska behandla fallet efter sommarpausen. Som gruppordförande har Sampo Terho en position som ger honom makt och han kan påverka påföljderna. Av en gruppordförande har man rätt att vänta sig en åsikt, bland annat om huruvida Immonen kan fortsätta som medlem av den sannfinländska riksdagsgruppen.

Timo Soini är tvungen att ta itu med den främlingsfientliga gruppen inom sitt parti och reagera på Olli Immonens hatretorik. Inom Sannfinländarna har många tagit avstånd från Immonens uttalande så redan med tanke på partiet krävs en reaktion av Soini.

Betydligt allvarligare är ändå det faktum att Sannfinländarna är ett regeringsparti och att Timo Soini är utrikesminister. Det innebär att det som försiggår i Soini parti har vidare följder än någonsin tidigare.

Det innebär också att de två övriga regeringspartierna måste reagera tydligare än hittills. Det räcker inte med uppdateringar på Facebook och Twitter. Nu måste Centerns Juha Sipilä och Samlingspartiets Alexander Stubb bära ansvar för regeringssamarbetet med Sannfinländarna. Det gör man inte genom att släta över och tona ned. Det gäller att sätta ned foten nu.

De hatiska och våldsinspirerade tankar Olli Immonen uttrycker är farliga. Själva substansen är förkastlig och utgör en motsats till principen om alla människors lika och odelade värde. Men också orden, retoriken och stilen är farliga. Ju mera sådan sårande och splittrande retorik som förekommer desto vanare blir vi tyvärr vid den. Då riskerar vi att bli avtrubbade inför ord som uppmanar till våld och hat. Ord kan leda till handling och då står vi inför en utveckling som inte går att behärska. Det har hänt förr. Det får inte hända igen.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.