Däckad. Tampa Bays Matt Carle sänkte Rangers Chris Kreider med en praktfull tackling. Foto: Bruce Bennett

Bäddat för festliga ­finaler

Rekord är till för att slås. Sviter är till för att brytas. Henrik Lundqvist gjorde allt vad han kunde, men Tampa Bays sylvassa anfallsspel petade hål i honom och det var en maktlös kung Henrik som bevittnade slutsekunderna från avbytarbåset.

Före Tampa Bays 2-0-seger i den sjunde och avgörande östra konferensfinalen hade Rangers aldrig förlorat ett game seven i Madison Square Garden. Lundqvist hade ett närmast osannolikt 6-1-facit i sjunde och avgörande matcher.

Men Rangers hade aldrig mött Tampa i en sjunde match. Ett Tampa som redan visade mental styrka genom att besegra Detroit i den sjunde matchen i den första omgången. Ett Tampa som kryllar av målfarliga lirare. Och nu har Lundqvists kollega Ben Bishop 2-0-faciten i sjunde matcher.

Rangers stod för en kollektiv kollaps. Målkanonen Rick Nash var som vanligt osynlig när insatserna var som störst, ex-superstjärnan Martin St. Louis har helt enkelt tappat stinget, och det fanns inte heller någon annan som kunde kliva fram och avgöra. Lite synd om Lundqvist. Han må vara hur bra som helst, men den här lagstommen vinner aldrig Stanley Cup.

Tampa Bay lever på sin snabbhet, sina blixtsnabba omställningar och sitt spektakulära anfallsspel. Några av konferensfinalerna utmynnade i riktiga målkalas. Men när det gällde som mest lyckades Jon Coopers adepter organisera sitt försvar och avväpna Rangers forwards – och utnyttja de få lägen som uppstod för att hugga till.

Det bådar gott för fortsättningen. Även om det är roligare för publiken att se matcher som slutar 6-5 än 2–0-duster krävs det mer disciplin för att kunna lägga vantarna på Stanley Cup.

Det kan bli en minnesvärd finalserie. Förra våren hade Rangers ganska lite att komma med mot LA Kings, men det känns som att Tampa kan bjuda Chicago eller Anaheim på en omgång. Kan bli hur roligt som helst – inte minst med tanke på vilken offensiv kapacitet ­lagen har.

Tampa har två skräckinjagande kedjor som kan ösa in mål. Tyler Johnson, Ondrej Palat och Nikita Kutjerov har varit glödheta hela våren och den nya sammansättningen Steven Stamkos, Valtteri Filppula och Tyler Killorn har börjat bli varma i kläderna när det drar ihop sig.

Nu står det också klart att Stanley Cup-pokalen besöker Finland i sommar. Valtteri Filppula har redan vunnit Stanley Cup en gång med Detroit.

Om Tampa vinner Stanley Cup blir Filppula först den andra finländaren som vinner Stanley Cup i två olika lag – Esa Tikkanen vann både i Edmonton och i Rangers. Han skulle också bli först den fjärde finländaren som vunnit Stanley Cup två gånger, efter Jari Kurri, Tikkanen och Reijo Ruotsalainen.

Filppula har fått ganska lite erkännande i Finland, men han har gjort en hyfsad karriär i NHL. Den första Stanley Cup-finalen blir hans 130:e slutspelsmatch i NHL – lika många som Teemu Selänne spelade under sina 21 säsonger i NHL. Bara Jari Kurri och Esa Tikkanen har spelat fler – och de spelade största delen av sina karriärer i Edmonton, en dynasti som inte skulle vara möjlig i dagens utvidgade NHL där lönetaket gör det omöjligt att vinna år ut och år in.