SÖKER SINA BARN. Släkt och vänner till de ungdomar som fördes bort i Guerrero demonstrerade i måndags och krävde att delstatens guvernör, Angel Aquirre, ska avgå misstänkt för samröre med organiserad brottslighet. EPA/LENIN OCAMPO TORRES

En häxkittel av misstänksamhet

Hastigt övertäckta massgravar vid dammiga vägar, uppklistrade fotografier på försvunna ungdomar, våldsamma hämndmord och korrumperade poliser. Bilden som rullas ut från Mexiko, en av världens lovande tillväxtekonomier, har varit allt annat än rofylld under det senaste decenniet.

Över 80 000 människor har fått sätta livet till sedan 2007 i ett av världens mest mordbenägna länder. Ex-presidenten Felipe Calderons bittra USA-stödda krig mot knarket 2006–2012 ledde till att det grymma våldet spred sig som en löpeld, och trängde ända in i de lugnaste av förorter.

I somras basunerade sittande presidenten Peña Nieto ut hur antalet mord sjunkit med hela 27 procent från år 2012, samma år som han framgångsrikt genomförde en valkampanj med ett stopp på våldet som huvudtema.

En fjäder i hatten för presidenten har varit gripandet av flera knarkbaroner med hög profil.

I onsdags stormade beväpnade militärer en skaldjursrestaurang i en lugn turistort och tillfångatog en av landets mest eftersökta narkotikabrottslingar – utan att avfyra ett enda skott. Hector Beltra Leyva, som tillsammans med sin bror lett ABL-kartellen, har i åratal fört en blodig kamp mot rivalen ­Joaquin "Shorty" Guzman, som greps i februari i år.

I fjol tillfångatogs ledaren för den ökända Zetas-kartellen, Miguel Angel Trevino, som hållit västra Mexiko i ett strupgrepp.

Men trots att flera karteller fått se sina ledare gripna visar siffror från den mexikanska statistikbyrån Inegi att läget är allt annat än under kontroll. Statistik som publicerades i tisdags visar på ett nytt rekord som Mexiko helst sluppit: under år 2013 föll minst en person ur vart tredje hushåll på något sätt offer för kriminalitet.

Majoriteten av de brotten rapporteras inte, eller så inleds aldrig en utredning. De kriminella gängen nästlar in sig i både politiken och säkerhetsmyndigheterna, och få har tillit till polisen.

Ett fall som belyser problematiken skedde under helgen i delstaten Guerrero. Dussintals studerande saknas efter att ha förts bort av polisen – efter att ordningsmakten angripit studerande som stulit bussar. Sex personer dödades när polisen öppnade eld, sjutton skadades, och 22 poliser har nu gripits – bland annat misstänkta för kopplingar till kriminella ligor som styr den oroliga delstaten.

Misstron ligger djupt. Tre soldater står för tillfället anklagade för att i juni summariskt ha avrättat 22 ungdomar som misstänktes tillhöra gäng, bland dem en 15-årig flicka. Kritiker befarar att de soldater som ställs inför rätta i själva verket agerar syndabockar för att dölja spår som leder högre upp.

Även om president Nietos uttalanden om allt färre mord inger hopp, pekar andra på att siffrorna borde beakta att de ungefär 25 000 personer som försvunnit kanske aldrig återfinns vid liv. Och även om antalet mord har minskat visar färsk statistik på att den nyaste trenden inom kriminalitet är kidnappning och utpressning.

60 procent av mexikanerna säger att landets ohållbara säkerhetsläge är akut – viktigare än arbetslöshet och inflation.

Verksamheten med att smuggla kokain, marijuana, syntetiska droger och heroin till Europa och USA har inte försvunnit. Så länge det finns en marknad som för knarkhandel lukrativare än något annat kommer inte våldet att ta slut.

Källor: Reuters, Insight Crime, Al-Jazeera, AFP, Fox News Latino, LA Times, Human Rights Watch