FN har slutat räkna de döda

Ibland bara hajar man till.

Syrien är på tapeten konstant: det är en strid ström av nyheter om miljoner flyktingar innanför och utanför landets gränser. Det är rapporter om hur de mottagande länderna har svårt att handskas med de enorma mängderna människor (nu tänker jag främst på Libanon med nästan 900 000 flyktingar och Turkiet och Jordanien med över en halv miljon var – inte på Europa). Det är internationella förhandlingar och biståndskonferenser och det är komplikationer med förstörandet av de kemiska vapnen.

Materialet om Syrien på nyhetsbyråerna är enormt – men det är som om själva grunden till varför det skrivs om landet ibland glöms bort. Och så hajar jag till när jag inser att jag nästan förträngt att det hela tiden pågår ett brutalt inbördeskrig i Syrien. Ett krig där människor dagligen dödar varandra med raketer och skjutvapen, men också med de bisarra bombtunnorna som under den senaste tiden spelat en stor roll i att döda och lemlästa människor.

Hur många som dödats under den syriska konflikten vet ingen. Uppskattningen ligger på 130 000 – men FN har slutat räkna. FN:s människorättsbyrå säger att dess närvaro inne i Syrien inte är tillräcklig och att den inte kan vara säker på att andra organisationers siffror stämmer.

Att få koll på krigsläget är inte heller det lättaste. Några klara kartor över vem som kontrollerar vilka områden finns inte. Läget förändras från dag till dag, och även om de här kartorna fanns så skulle det inte vara så lätt att veta vem som egentligen gömmer sig bakom de olika fraktionerna.

Det är mycket långt tillbaka i det nästan treåriga inbördeskriget som det handlade om regeringstrupper och opposition/rebeller. Under den senaste tiden är det striderna mellan olika rebellfraktioner som har krävt fler liv än striderna mellan regeringstrupper och rebeller. I början av januari har över 500 rebeller dödats i strider med andra rebeller – siffran i själva inbördeskriget är under 400.

Två citat från nyhetsflödet är ganska talande: "Revolutionen har spårat ur", sade den sekulära aktivisten Abdullah Hasan från staden Maskareh i norr till AP på tal om de hårdföra islamisternas allt större dominans bland rebellerna. Nya rapporter talar om 11 000 utländska jihadister.

"De ser ut som två trötta boxare som pucklar på varandra till slutet", som en icke-namngiven analytiker säger på BBC angående striderna som böljar fram och tillbaka kring motorvägen som förbinder Damaskus och Homs. Rebellernas interna strider hjälper al-Assads sida, men ingendera parten får övertag. al-Assads trupper är mer disciplinerade och bättre utrustade men har inte tillräckligt med soldater för att kunna göra det avgörande genombrottet – den andra sidan har soldaterna men inte disciplinen och utrustningen.

I gårdagens Hbl konstaterade Yves Daccord, Internationella rödakorskommitténs generaldirektör, i en intervju för den svenska nyhetsbyrån TT att parterna totalt ignorerar krigets lagar. Och så har ju också rapporter förekommit om massmord, om flyktingar som svälter ihjäl i lägret Yarmouk för att rebeller inte tillåter FN att leverera mat till dem, om avrättningar, om omänsklig behandling från båda sidor.

Ibland bara hajar man till över hur grym verkligheten är.

Skribenten är avdelningsredaktör för utrikesredaktionen.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.