Vilken bakelse är fagrast – och godast?
Här är de nu – de fyra bakelsefinalisterna till svenska dagen. Röstningen avslutades klockan 15 på måndagen.
Intresset för bakning och traditioner är stort i Svenskfinland. KSF Media har fått in läckra, genomarbetade och proffsiga recept, där bagarna har bemödat sig om att fundera på råvaror, traditioner och vad som passar årstiden.
Svenska litteratursällskapets etnolog Yrsa Lindqvist, själv författare till boken Mat, måltid, minne – 100 år av finlandssvensk matkultur, är imponerad över den standard förslagen till svenska dagen-bakelsen håller.
– Som helhet är alla bidrag jättejättefina och jag är imponerad över den kreativitet som kom fram i recepten, säger Lindqvist.
Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt är överraskad över det stora intresset för tävlingen och mångfalden bland recepten.
– Jag ser en klar trend i bakelserna, det ska vara lager på lager, i många våningar, säger hon.
Många av bidragen har levererats med en historia, där kvinnan bakom receptet har förklarat varför man valt de ingredienser som använts.
Som en röd tråd genom många recept går tanken på lämpliga färger. För en del läsare är Svenskfinland röd-gult, medan andra tycker att färgen ska vara vit-blå-gul, helt beroende på från vilken del av landet man kommer. I Österbotten och Åboland föredrar man röd-gult, precis som den finlandssvenska husbondevimpeln, medan man längs sydkusten associerar till den nyländska vimpeln, som just är vit-blå-gul.
Havtorn har i många bakverk fått ge färg åt det gula, medan tranbär eller hallon står för det röda. Den blåa färgen har bagarna naturligtvis plockat från blåbär eller från blått strössel, medan ost, grädde eller vitchoklad representerar det vita.
Marthorna har potatis som höstens tema och det här har flera uppmärksamma deltagare snappat upp och tillämpat i sina bakelser, både i form av kokt potatis och som potatismjöl.
Nu överlämnar vi avgörandet åt er läsare. Rösta fram den bakelse som du tycker passar bäst för att fira Finlands andra nationalspråk svenskan. Vilken av dessa fyra sötsaker skulle du vilja äta till kaffet nästa fredag?
Bidrag 1: Bakelse med havtorn och vitchoklad av Ellen och Nina Klärich.
Juryns motivering: Vacker bakelse, välgjord och proffsig. Kanske något svår att baka med så många delar. Stort plus för havtorn, den gula färgen känns rätt och bäret passar som symbol för kustregionen.
Bidrag 2: Bakelse med äpple och ost av Teresa och Henrika Paulig.
Juryns motivering: Bakelse i två varianter, lagom lätt att laga, också barnen har en chans att lyckas. Skojigt stajlad med en anka som dekoration. Plus både för att den är glutenfri och snabb. Känns kanske mera som en finare variant av muffins än en bakelse.
Bidrag 3: Bakelse med tranbär och kinuski av Anna Aakula.
Juryns motivering: Elegant bakelse som kombinerar inslag från kända föregångare, lyfter på ett lyckat sätt fram den röda färgen och säsongens bär tranbär. Plus för välvalda ingredienser som dinkelmjöl och kokospalmsocker. Något invecklad att tillaga.
Bidrag 4: Bakelse med päron och mandel av Jessica Nordlund.
Juryns motivering: En estetiskt tilltalande bakelse. Att lyfta upp päron känns fräscht, det används i få bakverk. Mandelmassan en god idé som känns lagom svensk. Plus för att den är glutenfri. Inte helt enkel att baka.