Bakelse 3: Svenska dagen-bakelse med tranbär och tjinuski
Svenska dagen-bakelse med tranbär och tjinuski av Anna Aakula
Bottnen:
• 1,5 dl dinkelmjöl
• ca 1 dl krossad mandel (skalad eller oskalad, enligt smak)
• 75 g smör
• 1 msk kokospalmsocker
• 1 ägg
Vispa smör och palmsocker poröst, tillsätt ägget och sist mjöl och hackad mandel. Fördela i folieformar till ett tunt skal.
Fyllning 1:
• 30 g smör
• 0,75 dl kokospalmsocker
• 1 litet ägg
• ca 1 dl kall riven potatis (2 medelstora kokta potatisar, som rivs fint)
• 0,5 dl mandelmjöl
• 0,25 dl dinkelmjöl
• 0,75 tsk bakpulver
Vispa smör och palmsocker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver, och tillsätt varvat med rivet potatis. Fördela smeten i folieformarna (i det tunna skalet). Använd cirka en matsked, upp till halva av formen. Grädda vid 175–200 grader, i 10–15 min beroende på ugn. Kanterna skall vara knapriga och gyllenbruna.
Tranbärskok:
• 220 g tranbär (1 påse frysta bär)
• 2–3 msk kokospalmsocker
Koka tranbär och socker. De kokta tranbären får svalna, och körs sedan med stavmixer till en slät konsistens. Bred ett tunt lager mellan fyllning 1 och 2.
Fyllning 2:
• 75 g smör
• 0,75 dl florsocker
• 200 g Philadelphiaost
Vispa smör och florsocker poröst, tillsätt osten och vispa fyllningen slät. Använd en matsked per bakelse. Forma gärna vackert rund. Ställ bakelserna kallt en stund.
Garnering: Blanda lite florsocker i tranbärskoket, ta i beaktande både smak, konsistens och färg. Håll det så rött som möjligt, det får vara syrligt. Doppa bakelserna i tranbärblandningen.
Tjinuskisås:
• 2 msk kokospalmsocker
• 1 msk smör
• 1 dl grädde
Smält smör och socker, tillsätt grädden och låt koka under omrörning till lämplig konsistens. Garnera – gör fem ränder över bakelsen med såsen och dra försiktigt med en cocktailsticka/tandpetare genom ränderna i 90 graders vinkel.