Bakelse 1: Svenska dagen-bakelse med havtorn och vitchoklad
Svenska dagen-bakelse med havtorn och vitchoklad av Ellen och Nina Klärich
Chokladbotten
• 100 g smör
• 100 g mörk choklad 70%
• 2 dl florsocker
• 4 msk kakao
• ½ msk vaniljsocker
• ½ msk mald kardemumma
• 1 krm salt
• 1 ¼ dl vetemjöl
• 2 äggulor
• 2 äggvitor
Smält smöret och låt chokladen smälta i det varma smöret. Blanda florsocker, kakao, salt och vaniljsocker och sikta ner det i smörchokladen. Blanda i kardemumman. Rör ner en äggula i taget.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner mjölet i chokladsmeten och vänd ner äggviteskummet. Grädda bottnen i en smord form eller använd bakplåtspapper i en form 24 x 24 cm i 160 grader i 20 minuter (bottnen skall ha samma konsistens som kladdkaka).
Havtornssaft
• 250 g havtorn
• 1 dl vatten
• Koka upp och sila
Havtornskräm
• 1 ½ dl osötad havtornssaft
• ½ dl socker
• 1 ägg
• 2 äggulor
• 1 ½ gelatinblad
• 100 g rumsvarmt smör
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda havtornssaft, socker, ägg och äggulor. Hetta upp till kokpunkten på låg värme under ständig omrörning. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den heta krämen. Ställ kastrullen att svalna i vattenbad.
Skär det rumsvarma smöret i tärningar, lägg i och vispa krämen slät med elvisp eller stavmixer. Använd två limpformar ca 20 cm långa med 8 cm kant, lägg plastfolie i formen och skär ut chokladbotten och lägg det i botten på formen. Fyll upp med 1–1½ cm havtornskräm och ställ formen i frysen i en halv timme.
Vitchokladmousse
• 1 dl mjölk
• 100 g vitchoklad
• 1 ½ gelatinblad
• 2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hetta upp mjölken och smält chokladen i den varma mjölken. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i den varma krämen. Låt krämen svalna i vattenbad och vispa grädden. Vänd ner krämen i grädden och fyll på i formen med 2 cm. Ställ formen i frysen i en knapp timme.
Havtornsgelé
• 2 dl osötad havtornssaft
• 1 dl socker
• 2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hetta upp havtornssaften så att sockret smälter. Blanda i de urkramade gelatinbladen och låt gelén svalna. Häll den över den stelnade vitchokladmoussen. Ställ i frysen för att stelna ca ½ timme eller i kylen över natten.
Dekoration: Smält 25 gram mörk choklad i vattenbad eller mikrougn. Gör chokladflarn på bakplåtspapper eller plastfilm. Lägg i frysen för att stelna. Förvara dem i kylen med bakplåtspapper mellan skivorna.
Lyft upp bakverket ur sin form och skär till jämna kanter med en varm kniv, torka av kniven för varje skiva och spola under varmt vatten för snygga snitt. Dela upp i ca 3 cm tjocka skivor och toppa med ett chokladflarn.