Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Mat & dryck
    • Resor
    • Mode
    • Trafik & motor
    • Hobby
    • Boende
    • Vin & öl

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).

    Bakelse 1: Svenska dagen-bakelse med havtorn och vitchoklad

    HBL
    Publicerad: 29.10.2015 15.01

    Ämnesord

    • Svenskfinland
    • Mat & dryck
    • Matrecept
    • Svenska dagen
    • Svenska dagen-bakelse

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Svenska dagen-bakelse med havtorn och vitchoklad av Ellen och Nina Klärich

    Chokladbotten

    • 100 g smör
    • 100 g mörk choklad 70%
    • 2 dl florsocker
    • 4 msk kakao
    • ½ msk vaniljsocker
    • ½ msk mald kardemumma
    • 1 krm salt
    • 1 ¼ dl vetemjöl
    • 2 äggulor
    • 2 äggvitor

    Smält smöret och låt chokladen smälta i det varma smöret. Blanda florsocker, kakao, salt och vaniljsocker och sikta ner det i smörchokladen. Blanda i kardemumman. Rör ner en äggula i taget.
    Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner mjölet i chokladsmeten och vänd ner äggviteskummet. Grädda bottnen i en smord form eller använd bakplåtspapper i en form 24 x 24 cm i 160 grader i 20 minuter (bottnen skall ha samma konsistens som kladdkaka).

    Havtornssaft

    • 250 g havtorn
    • 1 dl vatten
    • Koka upp och sila

    Havtornskräm

    • 1 ½ dl osötad havtornssaft
    • ½ dl socker
    • 1 ägg
    • 2 äggulor
    • 1 ½ gelatinblad
    • 100 g rumsvarmt smör

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda havtornssaft, socker, ägg och äggulor. Hetta upp till kokpunkten på låg värme under ständig omrörning. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den heta krämen. Ställ kastrullen att svalna i vattenbad.

    Skär det rumsvarma smöret i tärningar, lägg i och vispa krämen slät med elvisp eller stavmixer. Använd två limpformar ca 20 cm långa med 8 cm kant, lägg plastfolie i formen och skär ut chokladbotten och lägg det i botten på formen. Fyll upp med 1–1½ cm havtornskräm och ställ formen i frysen i en halv timme.

    Vitchokladmousse

    • 1 dl mjölk
    • 100 g vitchoklad
    • 1 ½ gelatinblad
    • 2 dl vispgrädde

    Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hetta upp mjölken och smält chokladen i den varma mjölken. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i den varma krämen. Låt krämen svalna i vattenbad och vispa grädden. Vänd ner krämen i grädden och fyll på i formen med 2 cm. Ställ formen i frysen i en knapp timme.

    Havtornsgelé

    • 2 dl osötad havtornssaft
    • 1 dl socker
    • 2 gelatinblad

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hetta upp havtornssaften så att sockret smälter. Blanda i de urkramade gelatinbladen och låt gelén svalna. Häll den över den stelnade vitchokladmoussen. Ställ i frysen för att stelna ca ½ timme eller i kylen över natten.

    Dekoration: Smält 25 gram mörk choklad i vattenbad eller mikrougn. Gör chokladflarn på bakplåtspapper eller plastfilm. Lägg i frysen för att stelna. Förvara dem i kylen med bakplåtspapper mellan skivorna.

    Lyft upp bakverket ur sin form och skär till jämna kanter med en varm kniv, torka av kniven för varje skiva och spola under varmt vatten för snygga snitt. Dela upp i ca 3 cm tjocka skivor och toppa med ett chokladflarn. 

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet