Bakelse 2: Svenska dagen-bakelse med äpple och ost
Svenska dagen-bakelse med äpple och ost av Teresa och Henrika Paulig.
Degen:
• 2 dl mjöl eller glutenfri mix
• 2 dl socker
• 1/2 tsk bikarbonat
• 1/2 tsk bakpulver
• 1 tsk kanel
• 1/2 tsk salt
• i dl olja (ryps eller raps)
• 4 dl finrivet inhemskt äpple (3 st)
Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en smet.
Glasyr:
• 200 g Philadelphiaost
• 25 g smör
• 2-3 dl florsocker
• 1,5 tsk kardemumma
Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser, florsockret är bra att sila. Ställ in i kylskåpet för en stund. Smörj en muffinsplåt med smör, klicka i smeten, grädda i cirka 20 minuter.
Ankschablon: Rita en glad anka på ett vitt papper och klipp ut den. Låt bakelserna svalna, dekorera med glasyr och strö kanel på ankschablonen så att du får en fin anka mitt på dina bakelser.
Expressversionen Koppkaka för den stressade
• 1 koppkaka
• 3 msk mjöl
• 3 msk socker
• 1/4 tsk bakpulver
• 1/4 tsk kanel
• 1/8 tsk salt
• 1,5 msk olja (ryps eller raps)
• 1/2 ägg (vispa sönder ägget, använd halva)
• 2 msk rivet, inhemskt äpple
Blanda ihop alla ingredienser i en vacker kopp som tål mikrovågsugn. Baka på full effekt i ca 1,5 minut. Låt bakelsen svalna, dekorera med glasyr och kanel på ankschablonen precis som ovan.