Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Svenskfinland
    • Världen
    • Ekonomi
    • Politik
    • Brott & Olyckor

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Lär genom lek. Hannes Sinko för Nadine Medarhri till altaret och Ida Korpela viger dem. Sketchen illustrerar Johannes Linnankoskis bok Sången om den eldröda blomman. Foto: Leif Weckström
    Bild
    /

    Intresset för skolfinskan minskar

    Sonja Hellman
    Publicerad: 21.11.2015 03.55

    Ämnesord

    • Finlandssvenskar
    • Svenskfinland
    • skolfinska

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Allt färre skriver lång finska i studenten medan de som väljer bort finskan eller skriver medellång finska ser ut att öka. Det visar statistik från studentexamensnämnden. Vid Åshöjdens grundskola ökar intresset genom drama i undervisningen.

    Debatten om svenskspråkiga elevers dåliga kunskaper i finska har gått het i medierna. En lärare slog larm om elevers bristfälliga kunskaper i B-finska. En förälder har klagat på att finskan inte kommer på köpet även om man bor i en finskspråkig miljö som Helsingfors och har fins­ka hobbyer. Även om eleverna läst finska i skolan i tio år kan de knappt uttala en begriplig mening på finska.

    Hur många elever är detta egentligen fråga om?

    Statistik från utbildningsförvaltningens statistiktjänst, Vipunen, visar att eleverna som läser B-finska blivit något färre de senaste fem åren. De har minskat från 208 till 155 finlandssvenska elever.

    Men att elever med B-finska är få behöver inte handla om kunskaper, det kan också handla om kommunens resurser att ordna undervisningen i B-finska eller behovet av en sådan undervisning.

    Dessutom finns det regionala skillnader mellan elever som lever i svenska miljöer som till exempel Ekenäs eller Österbotten där de inte kommer i kontakt med finskan på samma sätt som i Helsingfors eller Åbo.

    Om B-finskan finns det heller ingen nationell dokumentation. I den senaste nationella utvärderingen av läroämnet finska i den grundläggande utbildningen, som publicerades 2010, undersöktes elever med modersmålsinriktad finska och elever med A-lärokurs. B-finskans elever stod utanför för att de är en för liten grupp.

    Nu är det dessutom oklart om fins­kan finns med i nästa nationella utvärdering.

    – Vi föreslår att finskan utvärderas men hur det mottas på ministeriet vet vi inte, säger utvärderingsexpert Chris Silverström vid Nationella centret för utbildningsutvärdering, Karvi.

    Eftersom det inte finns någon dokumentation om B-finskan vet man inte hur dessa elever lär sig. Det finns inte heller statistik som visar att gruppen växer.

    Nya satsningar

    Vid utbildningsstyrelsen är man mycket medveten om den debatt som förts. Utbildningsrådet Yvonne Nummela säger att man hela tiden vidtar åtgärder för att förbättra undervisningen i finska.

    – Nästa år går allt fler in för att börja med finska redan i ettan eller tvåan. Den nya läroplanen betonar ännu mer än förr kommunikation. Det är en bra idé att starta finskundervisningen på ett lekande sätt så att eleverna får en positiv uppfattning av språket. Det är lätt hänt att man fokuserar på grammatiken och endast stöder sig på övningar som finns i läromedel, istället för att knyta övandet till användning av språket i sammanhang som är meningsfulla för eleverna, säger Nummela.

    Också SFP är på alerten.

    – Naturligtvis bryr vi oss om elever vars finska är dålig. Det är klart att man också måste kunna finska i Finland om man ska bo och jobba. Vi finlandssvenskar får inte vara inåtvända och tro att vi klarar oss hela livet med bara svenska i alla situationer. Vi har rätt att få samhälls- och offentlig service på svenska men inget tvingar den privata sektorn att betjäna oss på svenska, säger Björn Månsson, fullmäktigemedlem för SFP i Helsingfors.

    Mera drama i undervisningen

    I Helsingfors pågår arbetet med den nya läroplanen för 2016 och utbildningsnämndens svenska sektion har behandlat den till vissa delar. Delen som gäller språkundervisningen är inte klar.

    – Vi har en ny approach där vi ser till färdigheter och kompetens, säger läraren i finska Carola Åkerlund som är med och utvecklar finskan i den nya läroplanen. Drama och muntlig kommunikation ska lyftas fram i undervisningen.

    I Åshöjdens grundskola undervisar Åkerlund finska genom drama. Årskurs 9 som läser A-finska klarar sig enligt henne bra.

    – Eleverna blir inspirerade och aktiva och intresset för ämnet ökar, säger Åkerlund.

    Eleverna talar finska med läraren och varandra då de kommer in i klassen. Hela kommunikationen går på finska. Till den här timmen har eleverna läst finsk litteratur och utgående från den ska de utveckla sketcher. Det handlar om tidigt nittonhundratal i Finland som samtidigt blir en övning i historia.

    Eleverna går ut i korridoren för att öva. Att döma av alla skratten har de kul. Carolina Eklund, Rebecca Nugent och Nea Metsänkivi ska göra en sketch av Juhani Ahos bok Rau­tatie (Järnvägen) där Matti och Liisa köper biljetter till tåget.

    – Det är jätteroligt, vi får göra något annat än bara sitta stilla, säger Nea.

    – Man får öva sig att tala, säger Carolina som inte talar mycket fins­ka på sin fritid utan mest i skolan.

    – Drama borde användas i all undervisning, man lär sig bättre, säger Rebecca.

    Bättre i Helsingfors

    Undervisningschef Niclas Rönnholm i Helsingfors säger att man inte i den nationella utvärderingen av kunskaper i finska skulle ha sett att resultaten i Helsingfors skulle ha varit sämre utan snarare tvärtom.

    – Men naturligtvis jobbar vi för att utveckla verksamheten. Vi har ett beslut på att tidigarelägga finskan till tvåan från 2016. Den tidigareläggs för att man vill stärka undervisningen, det finns så många tvåspråkiga barn och på det sättet får de stöd i ett tidigt skede.

    Dessutom har undervisningsnämndens svenska sektion godkänt en språkstrategi som ska stärka elevernas språkliga utveckling i modersmålet svenska och också i andra språk.

    – Vi stöder alla språk som barnet har i bagaget, säger Rönnholm.

    Också Esbo och Vanda går in för att tidigarelägga finskundervisningen till klass två. I Grankulla har man ett beslut på att införa finskundervisning nästa år redan i ettan.

    – Det fanns ett godkänt förslag att vi skulle börja med finska från årskurs två men på grund av föräldra­initiativ har nämnden fattat ett nytt beslut att vi kommer att börja redan från ettan. Årskurs ett och två kommer att fokusera mycket på kommunikationen, så att alla får en bättre attityd att våga kommunicera, säger rektor Anders Rosenqvist från Granhultsskolan.

    Läs också

    11.11.2015Världens bästa skola är världssämst i finska9.11.2015Visst talar vi finska!7.11.2015Allt fler finlandssvenska unga kan finska allt sämre
    Sonja Hellman
    Ta kontakt Flera artiklar av Sonja Hellman

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet