Mamma Peggys recept till heders
Här är några av Alexander Gullichsens favoriter ur hans mammas vardagsrepertoar.
Jag blir ofta tillfrågad om hur man kan göra enkel och god mat utan anstränga sig. Och snabbt skall det också gå. Varför vill man inte anstränga sig, undrar jag. Och vad skall man göra med all överbliven tid? Titta på tv när stjärnkockarna lagar obegriplig mat på exotiska råvaror som inte går att handla i närbutiken?
Lättast kommer man nog undan med lite planering och övning. Har man en repertoar på några bombsäkra vardagsrätter kommer man långt. Matlagning är trevligt när man vet vad man gör.
Mamma Peggy var en mycket duktig kock och kring vårt stora och gästvänliga köksbord samlades ofta närmare ett dussin hungriga magar till vardags. När mamma kom hem från jobbet fick vi barn bära in matkassarna från bilen medan hon serverade sig en aperitif och en cigarett och samlade krafter inför matlagningen. Här är några av mina favoriter ur mammas vardagsrepertoar:
GRYTA PÅ NÖTFÄRS, NYKÅL OCH POTATIS
För fyra
500g malet nötkött
3 msk smör
2 tsk salt
Svartpeppar
3 lökar, skivade
1 kålhuvud, strimlat
1 glas vitt vin eller öl
3 dl vatten
1 kg potatis, välskrapad eller skalad och styckad.
4 timjankvistar
200g frysta lingon
2 msk socker
Hetta upp en större gryta och släng i smöret. När smöret börjar brynas tillsätter man det malda köttet. Vänd och finfördela köttet flitigt i några minuter med hjälp av en stekspade. Salta och peppra. Tillsätt löken, kålen, timjan, vinet (eller ölet) och vatten. Koka upp, minska värmen och låt puttra i 20 minuter. Nu åker potatisarna i grytan, de får sjuda i ytterligare 20 minuter tills de är mjuka.
Servera med sockrade lingon. Blanda de frusna lingonen med sockret och låt tina 20 minuter i rumstemperatur.
LASAGNE PÅ FÄRSKA TOMATER OCH FETAOST
För fyra
1 kg tomater
400 g fetaost
5 vitlöksklyftor, krossade
1/2 tsk salt
Svartpeppar
1/2 dl olivolja
6 kvistar färsk oregano
400 g lasagneplattor
Värm ugnen till 180°C. Riv tomaterna och 300 g av fetaosten med ett rivjärn ner i en skål. Tillsätt salt, vitlök, rikligt med svartpeppar och dryga hälften av olivoljan. Klipp i oregano. Smaka av.
Smörj en ugnsform och varva lasagneplattor med tomat- och fetaostblandningen i 4–5 lager. Översta lagret skall vara väl täckt med sås.
Toppa med resten av fetaosten och olivoljan.
Grädda i 40 minuter i ugnen.
LAX- OCH RISLÅDA MED INLAGDA RÖDBETOR
För fyra
8 dl kokt ris, gärna fullkorns
2 hårdkokta ägg (9 minuter), skalade och hackade
500g varmrökt lax, finfördelad
5 dl mjölk
3 ägg
Smör
Salt
Vitpeppar
Dill
Citron
Inlagda rödbetor
Värm ugnen till 180°C. Blanda riset, laxen och ägghacket i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Smöra en ugnsfast form och stjälp i ris- och laxblandningen. Vispa lätt ihop äggen med mjölken i en skål, krydda lätt med salt och vitpeppar. Häll över blandningen i ugnsformen, klicka över lite smör och grädda i ugnen 35 minuter. Servera med citron, klippt dill och inlagda rödbetor.