Juans släkt har odlat vin i 400 år
Vi går ner för den branta stentrappan till vinkällaren, där ett femtiotal ektunnor väntar på att bytas ut. Det doftar fukt och lite unket i det halvskumma rummet, nio meter under jorden.
Det här är familjen Migueloas hus och källare. Det är en släkt som odlat vin i 400 år och nu är det Juan, 42 år, och hans bror som tagit över, sedan föräldrarna pensionerade sig i fjol. Juan är märkbart stolt över att vara den sjuttonde generationen som för traditionen vidare, även om han inte gett företaget hela sin själ.
– Vi är en liten producent som säljer 200 000–300 000 liter vin per år. För oss är kvaliteten viktigare än stora mängder.
Det var i fjol som generationsskiftet skedde. I samma hus från 1600-talet som vinkällaren, finns ett litet personligt familjehotell med åtta rum, vinbar och restaurang som familjen äger. Det ligger i den medeltida staden Laguardia i hjärtat av Rioja, ett av Spaniens mest kända vindistrikt.
– Mina föräldrar tog en stor risk när de för 25 år sedan började med familjehotellet. Då var turism i Spanien lika med Solkusten. Det är först under de senaste tio, femton åren som mat- och vinturismen har börjat blomstra, säger Juan Migueloa.
Främst är det inhemska turister från Barcelona och Madrid som hittar till Baskien och Laguardia, den lilla muromgärdade 1500-talsstaden uppe på en kulle omgiven av vinodlingar, där husen har byggts i cirklar innanför muren. På senare år har också allt fler utlänningar hittat hit.
– Visst övernattar det pilgrimer på väg till Santiago de Compostela, ibland hos oss, men vanligen har de inte råd att spendera en hundralapp på övernattning här, säger han.
Rioja har det perfekta klimatet för vinodling med sina stränga vintrar och heta somrar och berg som skyddar för nordanvinden. Den röda lerjorden är nästan ogenomtränglig.
– Vinstockens rötter skall lida, ju mer desto bättre, så skapas de bästa förutsättningarna. Den här dalen som bara är 150 kilometer lång och 40 kilometer bred är perfekt. För att få till ett gott vin skall förstås också allt annat stämma. Till exempel bör regnmängden vara lämplig och vinet skördas i rätt tid, säger Juan Migueloa och tillägger att fjolåret var ett mycket gott vinår.
Juan har studerat konstproducentskap och koncentrerar sig mest på att göra business och utveckla konceptet, medan hans bror studerat vinproduktion.
– Det är en bra kombination. Hela mitt liv handlar inte om vin. Jag tillbringar halva året i USA och på Kuba där jag är med i olika konstprojekt och gör dokumentärfilmer. Livet handlar inte bara om arbete och att tjäna massor av pengar. Man måste ha tid att njuta också.
Men visst är han stolt över sin familjehistoria som går ända tillbaka till 1619, då hans förfader planterade sin första vinstock i den röda jorden.