Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Mat & dryck
    • Resor
    • Mode
    • Trafik & motor
    • Hobby
    • Boende
    • Vin & öl

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Bar vid bar. Hungrig behöver man inte gå i San Sebastian. För en spottstyver avnjuter man en god munsbit, pintxo på någon av de otaliga barerna. Foto: Tua Ranninen
    Bild
    /

    San Sebastian är Spaniens matmecka

    Tua Ranninen
    Publicerad: 23.08.2015 19.13 • Uppdaterad: 23.08.2015 21.35

    Ämnesord

    • Mat & dryck
    • Reportage
    • Resor
    • San Sebastian
    • Donostia
    • Baskien
    • Spanien
    • Pinxos
    • Resor

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Sorlet tilltar i styrka och tränger sig in genom fönstret på vårt pensionat. De många barerna och kaféerna längs med gatan håller på att explodera av folk och många ställer sig ute på gatan, pratar och skrattar. Det är torsdag kväll i San Sebastian och det betyder Pintxo-pote.

    Den baskiska staden San Sebastian – eller Donostia på baskiska – ligger saltstänkt vid Biskayabukten. Hit söker sig turister av många slag, mest iögonenfallande de som gillar surfing och de som gillar god mat. Men de långa mjuka sandstränderna precis i centrum av staden lockar också soldyrkare under högsommaren.

    San Sebastian som ligger vid foten av Pyrenéerna är definitivt värt ett besök. Under senhöst- och vintermånaderna skall man nog inte vänta sig sol och värme. De nyckfulla lågtrycken som sveper in från Atlanten gör att vädret snabbt ändras. Men tack vare att det regnar mycket i regionen hålls naturen grön och frodig.

    I april brukar det ändå bli skapligare, även om man bör hålla sig beredd med paraply. Sirimiri kallar baskerns själva det lilla duggregn som knappt märks, men som ändå gör en blöt in på bara skinnet.

    Under de senaste tio, femton åren har mat- och vinturismen blivit allt populärare och just det är en anledning att besöka San Sebastian och övriga Baskien, som kan ståta med ett tjugotal Michelinkrogar, några till och med utrustade med tre stjärnor. Men också de som inte vill satsa så mycket på en god måltid, har stora möjligheter att äta gott på någon av de oändligt många restaurangerna i staden, som tack vare sitt läge har gott om färsk fisk och skaldjur på menyn.

    Munsbitar överallt

    Och så har vi pintxona, det vill säga tapas. Bardiskarna sväller av munsbitar som man kan plocka åt sig för ett par euro styck och skölja ner med ett glas vin eller öl, när som helst på dygnet.

    Pintxona består ofta av ett bröd med till exempel serranoskinka, eller krabbfyllning, eller ansjovis, eller ost eller grillade räkor. I gamla stan där det finns mycket turister är de mer påkostade (och lite dyrare) än på andra håll, men även i förstädernas barer kan det vara svårt att välja bland utbudet.

    Torsdagskvällens pintxo-pote innebär att man går man ur huse och träffar sina vänner på en bar. Tar en pintxo och går vidare till nästa. Det här pågår i hela staden och ljudet på gatan är nästan öronbedövande. Alla pratar, skrattar, äter, tar en öl och ser ut att ha väldigt roligt. Senast vid midnatt är festen över och de flesta har sökt sig hemåt, medvetna om att fredagen är arbetsdag igen.

    Det fina med San Sebastian, som har omkring 180 000 invånare, är att man som turist smälter in i den baskiska vardagen och känner sig bekväm och trygg. Centrum är lätthanterligt och litet. Gamla stan är flaneringsvänlig utan bilar och med hus från 1800-talet. Här avlöser barer och restauranger varandra och det finns en del butiker och små hotell. Den övergår steglöst i den modernare delen av staden med sedvanliga butiker med samma varumärken, som finns överallt i Europa.

    Närproducerat och slow food är inga nya begrepp här och det är ett nöje att gå in i saluhallen och betrakta alla färska grönsaker, sprittande fiskar på isbädden, köttbitar och specialgoda ostar gjorda på till exempel fårmjölk på diskarna.

    Atlanten i stan

    Och så har vi Conchan, den långa sandstranden med salta atlantvågor som ibland lättjefullt, ibland med våldsam kraft rullar in över beachen.

    Här finns fina hus från början av förra sekelskiftet, med anrika Hotel de Londres i spetsen. Här kan man antingen gå längs den stenlagda avenyn och på tryggt avstånd betrakta lekande hundar vid vattenbrynet eller barn som spelar boll, eller stiga ner på den fina gula stranden och promenera där.

    När man närmar sig den andra beachen Zuriola i Gros möts man av unga män i våtdräkter med en surfingbräda under armen. De är ute från tidig morgon tills mörkret faller och jagar de perfekta vågorna.

    Och baskiskan, försök inte ens förstå något. Det är ett av de äldsta och svåraste språken i Europa och tog vara på alla x och z som ratades i de flesta andra språken.

     

    Läs också

    23.8.2015Juans släkt har odlat vin i 400 år
    Tua Ranninen
    Ta kontakt Flera artiklar av Tua Ranninen

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet