Torsdagsmat: Enkla tips för vardagen efter semestern
Trögt att komma igång med vardagsrutinerna efter semestern? Med god planering och enkla medel fixar du lätt veckans familjemiddagar.
De flesta av oss börjar återvända till arbetet med allt vad det innebär av vardagsrutiner. Maten och middagarna är en viktig del av vardagen och det gäller att komma ihåg att också mitt i veckan sätta sig ner hela familjen och äta tillsammans. För att matplanerandet och -lagandet inte skall ta allt för lång tid hjälper det om man följer några enkla riktlinjer. Planera in fisk, kött, kyckling och vegetariskt till varje vecka. Variera mellan olika fiskar och olika köttsorter och laga en rätt som räcker till två dagar. Plocka korgen full med grönsaker och använd dem som råa, i soppor, rostade i ugn eller inlagda, huvudsaken att de äts upp och en stor del av middagen består av grönt. Så här planerar vi våra matkassar, just för att underlätta vardagen för otaliga barnfamiljer. Här bjuder vi på ett smakprov av en vardagsvecka.
Köttfärsgratäng med polentatäcke (45 min, 8 portioner)
Nötfärs, ca 1 kg
Tomatkross, 2 burkar
Polenta, 3 dl
Riven ost, 150 g
Gul lök, 2 st
Vitlök, 2 klyftor
Röd chili, 1 st
Paprika, 2 st
Majs, 300 g
Äppel, 2 st
Persilja, 1 kruka
Kålrabbi, 2 st
Citron, 1 st
Grönsaksbuljong, salt, peppar, olja, torkad timjan,
1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp 1,5 liter vatten tillsammans med en grönsaksbuljongtärning.
2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk olja. Fräs köttfärsen i 3 omgångar i het panna ca 3 minuter och lyft över i en gryta.
3. Skala och hacka under tiden 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor. Dela 1 chili i tu på längden och skrapa bort kärnorna. Finhacka ½ - 1 röd chili. Tillsätt löken, vitlöken och chilin mot slutet av den sista omgången köttfärs.
4. Tillsätt 2 burkar tomatkross i kastrullen och krydda med 1,5 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 2 tsk timjan. Låt puttra ca 5 minuter.
5. Blanda ner 3 dl polenta i grönsaksbuljongen och låt småputtra ca 5 minuter.
6. Skär 2 röda paprikor i små bitar och hacka ½ kruka persilja. Blanda ner paprikan, persiljan och majsen med köttfärsen.
7. Häll köttfärssåsen i en ugnsform och bred över polentan som ett täcke. Strö den rivna osten överst och gratinera i ugn ca 20 minuter.
8. Sallad: Dela 2 äpplen i tu, kärna ur och skär dem i tunna skivor. Pressa på en lite citronsaft så att äpplen inte blir bruna. Skala 2 kålrabbin och skär i tunna skivor. Blanda allting i en skål och häll på lite olivolja. Hacka resten av persiljan och blanda ner i salladen.
Pasta alla Norma – auberginepasta (20 min, 4 portioner)
Tomatkross, 2 burkar
Spagetti, ca 400 g
Gul lök, 1 st
Vitlök, 3 klyftor
Aubergine, 2 st
Bladpersilja, 1 kruka
Salt, peppar, torkad oregano, olja, vitvinsvinäger
1. Koka upp vatten för pastan.
2. Skala och finhacka 1 lök och 2-3 vitlöksklyftor.
3. Hetta upp en teflonkastrull med 1 msk olivolja och 1 msk torkad oregano. Fräs löken och vitlöken ca 3 minuter på medelhög värme i kastrullen.
4. Skär under tiden 2 auberginer i ca 1x1 cm kuber.
5. Tillsätt 2 burkar tomatkross, 1 tsk salt och 1 tsk vitvinsvinäger. Låt puttra under lock tillsvidare.
6. Färs auberginen i olivolja i en stekpanna i två omgångar, ca 4 minuter per sats. Lyft över i tomatsåsen.
7. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
8. Hacka 1 kruka bladpersilja.
9. Häll av pastavattnet men spara ca 1 dl kokvatten. Lägg pastan tillbaka i kastrullen och häll på 1 dl pastavatten och blanda ner tomatsåsen och blanda ner persiljan.
Tips! Har du tid så kan du låta såsen puttra i flera timmar på svag värme. Då får auberginen en härligt len konsistens och smakerna blandar sig ordentligt.
Kycklingklubbor i citronsky (45 min, 4 portioner)
Kycklinglår, 4 st
Ris/gryn, 4 portioner
Selleriskaft, 3 st
Vitlök, 2 klyftor
Citron, 1 st
Sallad, 1 kruka
Salt, peppar, olja, honung, vitvinsvinäger
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Finstrimla 3 selleriskaft och lägg dem i en stekpanna tillsammans med 2 msk olja. Vrid på plattan och fräs dem en stund medan du skalar och hackar 2 vitlöksklyftor. Tillsätt vitlöken och fortsätt fräsa på medelvärme.
3. Dela kycklinglåren i två delar genom att vrida i sär vid leden och sedan skära med vass kniv genom köttet. Skiva ½ citron.
4. Häll över sellerin och vitlöken i bottnen på en ugnsform.
5. Bryn kycklingen i riktigt het panna ca 2 minuter per sida så att den får fin färg. Lyft över i formen. Pressa på saften ur halva citronen. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar och lägg citronskivorna i formen.
6. Ställ formen i ugnen på 35 minuter.
7. Koka ris/gryn enligt anvisningen på paketet.
8. Riv salladen i en skål. Blanda en dressing av 1 msk vitvinsvinäger, 2 msk olivolja och 1 tsk honung. Servera salladen till kycklingen och riset/grynen.
Egenlagade fiskpinnar på abborre med paprikasås (30 min, 4 portioner)
Abborrfiléer, 600 g
Turkisk yoghurt, 1 burk (400 g)
Ströbröd, 2 dl
Potatis, ca 900 g
Paprika, 1 st
Morot, ca 300 g
Citron, 1 st
Smör, salt, peppar, paprikapulver
1. Koka upp vatten för potatisen.
2. Skala/skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 min.
3. Skär 1 paprika i små bitar. Skala moroten och skär den i små bitar. Lägg i en skål. Skär ½ citron i fyra klyftor.
4. Blanda ½ msk paprikapulver och en liten gnutta salt i ½ brk turkisk yoghurt.
5. Lägg resten av yoghurten på en tallrik och pressa i 1-2 tsk citronsaft. Häll 2 dl ströbröd på en annan tallrik och blanda ner 1 tsk salt i ströbrödet.
6. Skär abborrfiléerna i tu på längden och vänd dem först i yoghurten och sedan i ströbrödet.
7. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna och stek fiskpinnarna i strax över medelvärme ca 2 minuter per sida i ett par omgångar.
8. Servera fiskpinnarna med yoghurtsås, potatis, citronklyftor och grönsaker.