Nyrostat är dagens melodi
De är små men rostar kaffe av hela sitt hjärta, och ökar i hastig takt. – Trenden med små kafferosterier är här för att stanna, säger Benjamin Andberg som äger Helsingfors kafferosteri.
Helsingfors kafferosteri är en del av vad Benjamin Andberg kallar "grannskapet" vid Slakthuset i Fiskehamnen. Där gömmer sig både stora och små rosterimaskiner och flera säckar med grönt guld – kaffebönor.
Andberg bjuder in oss till sitt lilla laboratorium och påbörjar en av hans många kafferitualer.
– Det fina med den här bryggmetoden är att man får rätt temperatur och att den brygger jämt. Det är en ljuvlig ritual som tar lite tid men kaffe är ett njutningsmedel, säger Andberg.
In i laboratoriet stiger Ulrika Hannula och frågar om det bjuds på kaffe. Deras passion för det gröna guldet lyser tydligt igenom när de nästan på samma gång svarar "smaken är viktigast" på frågan om de har ett motto för sin verksamhet.
En passion som blev verksamhet
Det var också den här passionen som gjorde att de för två och ett halvt år grundade Helsingfors kafferosteri i en liten lokal i Vallgård. Där finns fortfarande deras kafé men rosterimaskinerna flyttades till Slakthuset i oktober på grund av brist på utrymme. År 2005 var Andberg med och grundade Kaffa Roastery.
– Då vi började såg det helt annorlunda ut. Nu har allt fler börjat kräva bättre kaffe och nya rosterier och kaféer dyker hela tiden upp.
Även om man enligt Andberg ännu inte blir rik med ett litet rosteri så går affärerna allt bättre. Han har redan nu dubblat fjolårets försäljning. Men ännu är volymerna i en helt annan klass än hos de stora aktörerna.
– Under hela förra året rostade jag lika mycket som Paulig gjorde på en och en halvtimme.
De små i samlad trupp
Därför är det enligt Andberg viktigt att de små rosterierna slåss tillsammans, även om de på samma gång konkurrerar med varandra. En nykomling i branschen är Andbergs vän Tapani Huovinen och hans fru Kaya Nishikori, ägare till Maja Coffee Roastery. De har hyrt in sig i Helsingfors kafferosteri lokal för att bli bättre på att rosta.
– Benjamin har de maskiner jag behöver för att öva på rostning. Det kommer bli en bra erfarenhet, säger Huovinen.
Sina erfarenheter tar han sedan med sig till parets egna lilla rosteri och kafé på Lövö.
Varan talar för sig
Bra bönor ger gott kaffe. Men mycket kan gå snett under bönans resa från skörd till kokning. Där emellan ska den transporteras, rostas och malas. För att slutprodukten ska klassificeras som specialkaffe ska den få minst åttio poäng på en skala från noll till hundra. När försäljaren lyckats med det här menar Andberg att reklamskyltar är överflödiga.
– Produkten talar för sig själv och den bästa marknadsföringen är egentligen när du får snacket att gå runt.
För att små rosterier ska få ett verkligt uppsving efterlyser Anberg fler aktörer, ökad medvetenhet bland kunderna och att finländare börjar kräva gott kaffe.
– Visst är kilopriset dyrare men kaffe är till för att avnjutas.
Andberg tror inte att specialkaffe och smårosterier är en övergående trend. Han drar en parallell till den rådande matkulturen och alla matfantaster:
– Man äter inte längre bara för att bli mätt.
Till den som vill rosta sitt eget kaffe har Andberg ett hett tips.
– Köp bra bönor!
Kolla in de små rosterierna i Finland:
• CafeSolo