Vinet borde ha naturlig, inte central, roll
Det nya året möts av både förväntningar och oro, av ädla tankar och ambitiösa planer. Många avger ett löfte om en vit månad, alltså en alkoholfri period på 31 dagar. Det är säkert bra, bara inte resten av året innebär en kompensation för uteblivna smak- och doftupplevelser.
Alkoholens roll i vår värld är så stor att det faktum att någon vill avstå från den under en månad måste framhävas extra. I sig är detta skrämmande. Alkohol och speciellt vin borde inte vara en så central faktor i vårt medvetande, utan en naturlig del av vår gastronomiska värld och en nyans bland andra i vår sociala tillvaro.
Generellt kan man säga att det under de senaste tiotusen åren knappast funnits någon kultur som inte har producerat någon form av alkoholhaltig dryck. Tekniken är enkel. Man behöver bara en lösning som innehåller kolhydrater och en tillsats av jäst för att producera en dryck. Eftersom dessa ingredienser finns överallt i naturen har uppfinningsrikedomen varit enorm.
I de länder där druvor växer vilt och sedermera odlat är utgångspunkten självklar: på druvans yta finns naturliga jästsvampar och redan en spricka i skalet där söt saft sipprar ut ger en perfekt utgångspunkt för ett primitivt vin.
När och var det första vinet föddes och vem som var den insiktsfulla hemkemisten kan vi bara ana oss till. Men det skedde säkert redan medan människan befann sig på samlarstadiet och hade tillgång till vilda druvor, långt innan odling av vinrankor inleddes för cirka 8 000 år sedan.
Vinets effekt på urmänniskan som av en händelse kom att göra "urvinet" måste ha varit omtumlande. Primärt en euforisk, extatisk fas, med känslan av att förflyttas till andra världar med kontakt med magiska krafter och sekundärt vid uppvaknandet till verkligheten ett antal timmar senare, med en släng av "urkrapula".
Mycket tidigt kom säkert också vinets medicinska funktion in i bilden som en smärtstillande och lugnande drog, en central hälsovårdsfunktion som vin och annan alkohol har bevarat in i våra dagar. Senare kom ytterligare desinfektionsfunktionen, som också finns i dagens medicinska verklighet.
Ett glas vin eller en aperitif är ett "måste" i vår västerländska umgängeskoreografi, så till den grad att många av de som i dessa dagar strängt håller sin vita månad lätt kan få en känsla av utanförskap om inte stoltheten över det egna beslutet fungerar som en kompenserande mekanism.
Få är de unga herrar som utan ett glas av blyghetsfördrivande vin vågat sig på att uppvakta en förtjusande ung dam. Felet är bara att en för stor styrketår kan ha en motsatt verkan på den utvalda och charmen förflyktigas i ångorna av det intagna.
Det gamla uttrycket att alkohol är "en bra dräng men en dålig husbonde" har gällt i alla tider och är sannerligen lika essentiellt i umgänget med starka varor.
Vin och snaps har en central funktion i vårt umgänge i festliga och högtidliga sammanhang. Vi skålar för den nyfödda, för brudparet, vid bemärkelsedagar och minns den avlidne med en höjd bägare. Vårt behov av ritualer är enormt, och ett glas med något gott förenar oss i gemenskapen.
Förutom vinets medicinska egenskaper, religiösa funktion i olika kulturer, hälsoaspekter och dess roll i konst och musik är det som komplement i den gastronomiska världen som vinet når sin verkliga höjdpunkt. I vinproducerande länder är vinet en del av vardagen. Så är det ännu inte hos oss, men vi är på god väg.
Att tala om vin och fördjupa sig i dess väsen är inte snobberi, det är att vara en medveten konsument som respekterar produkten och avnjuter den med eftertanke.