Glutenbarn föds sällan på vintern
Du löper minst risk att utveckla glutenintolerans om du föds vaginalt på vintern av en mamma som är över 35 år, enligt ny svensk forskning.
– Ja, så är det, säger Fredinah Namatovu, som står bakom rönet.
Allt fler blir glutenintoleranta i Sverige. Ökningen sker främst bland barn i åldrarna 2 till 15 år. En ny studie kan ha svaren till varför.
– Glutenintolerans kan kopplas till bland annat kejsarsnitt, säger FredinahNamatovu, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.
Om ett barn föds genom kejsarsnitt exponeras det inte för mag- och tarmkanalens bakterieflora, förklarar Namatovu.
– Floran har visat sig bygga upp immunförsvaret.
Studien inkluderar 1,9 miljoner svenska barn födda mellan 1991 och 2009. Resultaten visar också att det finns en mindre risk för glutenintolerans om man föds på vintern.
– Barn som föds på våren, sommaren och hösten utsätts för virusinfektioner, som exempelvis RS-virus, rotavirus och influensa vid en ålder då immunförsvaret är i en viktig fas. Att utsättas för virusinfektioner kan störa immunförsvarets utveckling.
Barn till mödrar över 35 år löper mindre risk.
– De tenderar att introducera gluten successivt i små mängder till barnet, vilket har visat sig minska risken.
Och ju lägre inkomst mamman har desto större risk är det att barnet utvecklar glutenintolerans.
– Det kan kopplas till livsstil, att de inte lyssnar på livsmedelråd.