Bönder: Syna kött noggrant
Den danska fläskköttsindustrin skakas av uppgifterna om att kring 70 procent av de danska svinen bär på antibiotikaresistenta bakterier. Danskt kött säljs också i Finland, men livsmedelsmyndigheterna här ser ingen anledning till oro.
– Den utbredda MRSA-smittan hos svin är något mycket, mycket allvarligt, varnade danska jordbruksministern Dan Jørgensen för ett par veckor sedan.
Den danska MRSA-epidemin är en följd av att grisarna får i sig stora mängder antibiotika. I slutet av den här månaden väntas en krisrapport om riskerna med MRSA-smittade svin och vilka åtgärder landet måste ta itu med för att stoppa spridningen.
Med MRSA avses Staphylococcus aureus-bakterier som antibiotika inte biter på. MRSA brukar också kallas sjukhusbakterie. Världshälsoorganisationen WHO anser att multiresistenta bakterier utgör en av väldens största hälsorisker.
I Danmark anses personer som jobbar med grisar höra till riskgrupp inom vården. Svinuppfödare får enkelrum och skräddarsydda mediciner.
Dagens Nyheter publicerade i går en granskning som visade att fyra av tjugo förpackningar danskt fläskkött som hade inhandlats i Stockholmsområdet innehöll MRSA-bakterier. Stickprovet visade också att en av tjugo tyska köttförpackningar innehöll antibiotikaresistenta bakterier. Danskt och tyskt fläskkött säljs också i Finland och det är bara en tidsfråga innan frysdiskarna i mataffärerna kommer att fyllas med feta danska julskinkor.
Evira: Osannolikt med MRSA-smitta via kött
Men trots den instundande skinksäsongen tar professor Anna-Liisa Myllyniemi på Evira det danska svinlarmet med ro. Hon leder för tillfället ett forskningsprojekt om MRSA-smitta mellan människor och svin. I Finland har myndigheterna inte utrett hur vanligt det är med MRSA-bakterier i kött.
Varför vill ni inte utreda den saken?
– Vi har valt att satsa på att utreda förekomsten av MRSA i svingårdar. Vi ser en betydligt större risk att personer som jobbar med svin smittas. Risken att konsumenterna skulle smittas av MRSA via kött som de hanterar eller äter, uppskattas vara liten, säger Myllyniemi.
Andelen finska svingårdar som bär på MRSA låg i en undersökning som gjordes 2009–2010 på 15 procent.
– Siffran är osäker. Vissa av köttpartierna kan ha kontaminerats i slakteriet där de kom i kontakt med andra köttstycken som bar på bakterierna eller i slaktbilen, säger Myllyniemi.
Annika Pihlajasaari, överinspektör på Evira, ser inte heller antibiotikaresistenta bakterier i köttprodukter i handeln som ett stort problem.
– Det finns viktigare saker att undersöka. Ur livsmedelshygienisk synpunkt är MRSA att jämföra med andra bakterier. Bakterierna dör om man hettar upp köttbiten. Och så ska man förstås inte skära sallad på samma skärbräde där man just skurit rått griskött, säger Pihlajasaari.
Svinbonde: Evira är slapphänta
Ordföranden för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC:s, slaktdjursutskott, Tomas Långgård som själv är svinuppfödare, ogillar Eviras linje att inte syna importköttet noggrannare.
– De är slapphänta på Evira. Länsveterinärerna som står under Eviras beskydd tillåts ha militanta fasoner mot landets egna svinuppfödare. Samtidigt kollar Evira knappt alls upp importköttet. Det här är en obalans som strider mot min rättsuppfattning, säger Långgård.
Långgård hoppas att det danska fläskköttslarmet ska få de finska konsumenterna och handeln att börja bojkotta utländskt griskött.
– Jag efterlyser också bättre ursprungsmärkning på charkuteriprodukter och restaurangmat.
Också på lantbruksorganisationen MTK håller man tummarna för att den danska epidemin ska få konsumenterna att välja inhemskt.
– Jag skulle inte äta dansk gris och inte skulle jag ge det till mina barn heller, dundrade MTK-basen Juha Marttila i Taloussanomat tidigare i höstas.