Köttpris styr konsumenterna
Även om nyheter om smittämnen i livsmedel brukar innebära en tillfällig svacka i försäljningen så vet Kai Valle vid köttdisken i K-Market att priset i längden är det som styr kunderna.
Skinksäsongen har inte kommit i gång och i disken med färdigpackat kött ligger bara ett paket med tyskt griskött då HBL gör sin runda. Kai Valle, erfaren charkuterist, vet ändå att de danska jätteskinkorna småningom dyker upp också i den stora K-butiken i Kampen. Likaså vet han att nyheterna om märkliga fynd i kött eller fisk brukar resultera i att folk raskt bojkottar de livsmedel som utpekats som dubiösa.
Huruvida gårdagens nyhet kommer att slå mot den danska skinkförsäljningen är däremot för tidigt att sia om.
– Det går i cykler. Skrivs det om smittad fisk går försäljningen ner, skrivs det om fågel går försäljningen ner. Medierna har en oerhörd makt. Men folk brukar också snabbt glömma nyheterna och återgå till sin vanliga konsumtion, och i dessa dagar är det priset som styr. Till julen väljer exempelvis många familjer helt enkelt den billigaste skinkan, och det förstår man ju med tanke på hur ekonomin ser ut i dessa tider.
I den här K-butiken finns i dag bara ett paket med tyskt griskött, som dessutom är snäppet dyrare än den finska motsvarigheten. Danskt kött brukar finnas i sortimentet men mest är det finsk gris till salu både i paketen och vid köttdisken.
– Folk frågar en del om ursprung men alltför lite enligt min mening. Själv väljer jag finsk skinka fast den kan vara lite dyrare eftersom jag vet att den håller storleken också efter stekning. Dansk skinka har så mycket salt och vätska i sig att den krymper till halva storleken efter att den tillretts.
Kai Valle har jobbat med kött i alla former, både tillredning och försäljning, sedan 1988 och välkomnar ett allt bredare urval som numera innehåller ekologiskt producerat kött. Men också för en köttkännare faller valet på vanlig skinka och inte ekologisk skinka helt enkelt för att prisskillnaden är så markant.
Hur nyheten om bakteriesmittat griskött från Tyskland och Danmark kommer att synas i handeln är svårt att säga, men i regel brukar dylika nyheter åtminstone leda till fler frågor om vad skandalen handlar om.
– Vi har en köttdisk där vi kan bemöta frågorna. Handlar det om farliga livsmedel dras de omedelbart bort från diskarna.