Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Svenskfinland
    • Världen
    • Ekonomi
    • Politik
    • Brott & Olyckor

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Foto: Mostphotos/Lars Zahner

    Post Scriptum: Patienterna lider – i tysthet

    Jenny Jägerhorn
    Publicerad: 07.09.2014 10.35 • Uppdaterad: 07.09.2014 19.47

    Ämnesord

    • post scriptum
    • förlossningar
    • Barnmorskeinstitutet
    • patientskadeanmälan

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Jag förlorade tre liter blod i samband med förlossningen, en annan Helsingforsmamma fick urinblåsan sönderskuren vid kejsarsnitt – båda fallen sköttes av slarviga läkare. En slump eller ett systemfel? Responsen är viktig.

    ”Hon har förlorat tre LITER blod”, ropade barnmorskan över mitt huvud. Allt hade gått bra ända fram till dess. Nu började problemen.

    Jag födde barn i slutet av april – som så många andra skulle det visa sig. Trycket på Barnmorskeinstitutet var stort på grund av renoveringen av Kvinnokliniken. Rusningen på förlossningssjukhuset blev också ett problem för mig.

    Strax efter förlossningen började jag må allt sämre och extra personal kallades in. Barnmorskorna blev allt spändare och påpekade att allt inte verkade bra. Förlossningsläkaren som kallats till platsen trodde dem inte och konstaterade bara att allt var i sin ordning. Inte ens när min egen barnmorska demonstrativt visade upp mängden blod jag förlorat och moderkakan som saknade en stor bit, reagerade läkaren. Till slut hamnade jag i chock och förlorade medvetandet. Fem timmar senare lämnande jag operationssalen och fick återse mitt barn. Tilliten till läkaren var noll. Själv räddades jag av proffsiga och envisa barnmorskor som trotsade läkaren.

    Min egen barnmorska informerade mig senare om att jag kan anmäla läkaren och att hon stödjer mig i så fall. Det visade sig att läkaren hade bett om ursäkt av barnmorskorna efteråt. Men aldrig av mig.

    När jag väl varit hemma i några dagar började jag känna av att allt inte var som det skulle. Jag ringde jouren på Barnmorskeinstitutet, och kom fram efter en halv timmes köande. Sköterskan sade snäsigt att hon med tjugo års erfarenhet kan garantera att allt nog är bra med mig, och att jag inte behövde komma in. Detta utan att se mig. Jag blev i stället uppmanad att be sköterskan på mödrarådgivningen kolla mig när hon kom på hembesök.

    Sköterskan visade sig vara en tjugoårig vikarie. Hon såg vettskrämd ut när jag bad henne kolla mig, och på våra frågor om barnet svarade hon ”inte minns jag nu, googla”.

    Jag ringde senare översköterskan för mödrarådgivningen och upplyste henne om det som skett. Hon lät något besvärad, men tackade och sade att responsen var viktig. Alla måste förstås börja någonstans, men att skicka en oerfaren sköterska på ett hembesök tyder på ett systemfel.

    Följande dag ringde jag åter Barnmorskeinstitutet. Efter en lång och trägen kamp med jouren fick jag höra: ”Visst kanske en barnmorska kan kolla dig, men om du behöver läkare kan du få vänta i många timmar. Det lönar sig knappast att komma”. Snacka om ansvarsfull logik. Vi åkte omedelbart in och det visade sig att jag fått både feber och en infektion. Eftergranskningen på hälsostationen, återigen med en ung och oerfaren läkare, var så slarvig och informationen så oklar att jag till slut gick till en privat läkare.

    Så här ska det inte få vara i välfärdssamhället Finland år 2014. Och mitt fall är på inget vis unikt.

    ”Åhå, sade läkaren, när han skar upp min urinblåsa i samband med kejsarsnittet. Han verkade förfärligt trött och hade jobbat i minst fjorton timmar”. Det här berättade en Helsingforsmamma för mig nyligen. Olyckan skedde i juni, och eftersom det var fullt på Barnmorskeinstitutet ville man skicka hem henne redan efter ett par dagar trots att hon kände sig allt annat än frisk. När hon lämnade sjukhuset fick hon inga instruktioner om hur hon skulle sköta sig. Nu, nästan tre månader efter förlossningen har mamman fortfarande ont men har varit för trött för att anmäla det allvarliga tjänstefelet.

    Hon är knappast den enda. Endast en procent av klienterna kontaktar patientombudsmannen. Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, med en halv miljon patienter årligen, görs drygt tusen patient-skadeanmälningar om året samt lika många anmärkningar om missnöje över vården. Få av dem gäller förlossningar, enligt förvaltningsöverläkare Lasse Lehtonen.

    Anmälningar är en sak och faktiska fall en annan. Många mammor jag pratat med har berättat att de inte haft energin och sinnesnärvaron att anmäla brister i vården, och efter ett tag tänker man lätt att det är för sent. Det här skapar ett potentiellt stort mörkertal. Kanhända uppdagas och åtgärdas många inrotade fel därför inte. Men för att problemet ska kunna åtgärdas är det viktigt att felen anmäls. Det här gäller vården överlag. Patientombudsmannen Carola Arjatsalo vid Hucs sjukvårdsområde säger att det ännu är svårt att säga om det kommit fler anmälningar på grund av situationen på Barnmorskeinstitutet. Hon påpekar ändå att det är mycket viktigt att den ledande överläkaren på sjukhuset får veta om de fel och brister som sker på fältet för att kunna utreda situationen. Responsen av en enskild kund är viktig för att kvaliteten på vården ska kunna utvecklas och verksamheten förbättras. ”Det hjälper inte att personalen klagar på att de är trötta och överarbetade. Responsen måste komma utifrån”, säger Arjatsalo. Responsen är särskilt viktig nu när vi står inför alla organisationsförändringar som den nya social- och hälsovårdsreformen medför. Anmärkningen kan man göra när som helst, patientskadeanmälan ska göras inom tre år.

    Finland skryter med att vara världens bästa land för mammor. Men de upprepade misstagen och försummelserna har fått mig att ifrågasätta om det som skett bara berott på slumpen. Klaga för att få en förändring till stånd, om inte för din egen skull så för alla dem som har en förlossning eller sjukhusvistelse framför sig.

    Läs också

    7.9.2014Svensk babyboom i Helsingfors
    Jenny Jägerhorn
    Ta kontakt Flera artiklar av Jenny Jägerhorn

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet