Fisklim och gelatin – mums i vin
Under påskhelgen är det en och annan som pimplar i sig vin. Men hur många vet vad det egentligen är de dricker? Kemikalier och animaliska produkter är ingredienser som sällan uppges.
Vad består vin av? Vindruvor, ja, men det alla konsumenter inte vet är att det finns många oväntade ämnen som tillsätts i produkten innan den landar på Alkos hyllor.
Flera av de populäraste vinerna kommer inte färdigt buteljerade, utan importeras som bulkvin i stora containrar. Sedan justeras och förbättras färg och konsistens med olika ämnen för att passa finländarnas smaklökar. De här ämnena framgår sällan av flaskans etikett. Även om till exempel livsmedel och kosmetikprodukter måste förses med en komplett innehållsförteckning gäller det inte alkoholhaltiga drycker.
- Fisklim – används för klarning.
- Livsmedelsgelatin – förutom att det är ett klarningsmedel kan det också minska vinets strävhet.
- Äggalbumin eller mjölkalbumin (dessa måste uppges).
- Tanniner – ökar strävheten och kan också användas för att ge en stabilare färg.
- Övriga färgämnen såsom karmin, sockerkulör och kurkumin.
- Olika sötningsmedel, såsom koncentrerad druvmust.
- Källa: Alkos broschyr om tillsatser och främmande ämnen i alkohol samt eventuell överkänslighet för dem. Kan laddas ner till exempel på Alkos webbsidor.
– Allergener, såsom sulfit, ägg och mjölk, produktens alkoholhalt och en del andra ämnen som till exempel koffein, måste vara synligt listade. Men övriga tillsatser behöver inte vara det, säger laboratoriedirektör Pekka Lehtonen på Laboratoriet för alkoholkontroll ALC.
Samma spelregler gäller inom hela EU. I Sverige skrev Aftonbladet förra helgen om hur Systembolagets populäraste viner genomgår en metamorfos från billigt bulkvin till elegant italienskt eller franskt i en fabrik i Skåne. I samband med det blossade debatten kring vinernas innehållslistor upp.
Många som dricker vin har andra skäl än allergier att undvika olika ämnen. För till exempel veganer leder vinernas bristfälliga etiketter till långa omvägar för att få tag på informationen. Flera viner lämpar sig inte för veganer då de kan innehålla animaliska produkter och rester, som fisklim, benmjöl och gelatin.
– Veganer har ofta sina egna listor och sajter med information om till exempel vilka viner som är veganvänliga.
Programmet Kalla fakta i Sverige rapporterade före jul om att flera av svenskarnas populäraste viner innehöll spår av bekämpningsmedel och andra farliga kemikalier. Hur säker kan man vara om man dricker av Alkos viner?
– Den där nyheten var helt förvrängd. För att överskrida de tillåtna värdena av de här ämnena skulle man få hinka i sig åtta liter vin om dagen. Vinerna innehåller bara ämnen som är tillåtna i lagstiftningen och oftast är det farligaste ämnet i vinet själva alkoholen.
Innan vinerna når konsumenten testas de i Alkos laboratorier. På EU-nivå har olika gränsvärden fastställts och förbjudna och tillåtna tillsatser finns noggrant listade.
– Det är väldigt strängt reglerat. Vi går igenom tusentals flaskor per år och i dem finns inget annat farligt än själva alkoholen. Ofta är vi ännu noggrannare än lagen förutsätter då vi ser att monopolställningen ökar ansvaret.