Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Mat & dryck
    • Resor
    • Mode
    • Trafik & motor
    • Hobby
    • Boende
    • Vin & öl

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    "Havre, det ger man väl åt hästar?" I över tiotals år fnyste man åt biokemisten Reetta Kivelä havreforskning. Men när hon slog ihop sig med affärspartnern Maija Itkonen (bilden) och lanserade den nya proteinrika trendmaten "fooled pork" blev det annat ljud i skällan. Foto: Maja-Stina Andersson.
    Bild
    /

    "Hästfoder" blev hetaste trendmaten

    Maja-Stina Andersson
    Publicerad: 29.01.2016 07.49 • Uppdaterad: 29.01.2016 08.01

    Ämnesord

    • Mat & dryck
    • Fredagsnöje

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Den finska matuppfinningen "pulled havre" rivs ur händerna på tillverkaren. I helgen kan du smaka på det veganska proteinundret på Kabelfabriken – om du är snabb.

    Det skulle bli ett konsumenttest. Maija Itkonen och Reetta Kivelä hade omsorgsfullt planerat kampanjen på varuhuset för att granska hur konsumenterna förhåller sig till den nya produkten "pulled havre", på finska nyhtökaura. Men något egentligt test hann det aldrig bli. Folk stod i kö och lagret sålde slut på elva röda minuter.

    – Vi blev helt tagna på sängen, säger Itkonen.

    Ett tidigare test gjordes i november, och nu i helgen får världen sin tredje chans att smaka på havre- och ärtproteinprodukten under Kabelfabrikens matmarknad. Där serveras små smakbitar av pulled havre i en fräsch sallad med bland annat koriander och lime.

    – Eftersom vi ännu inte har någon egentlig produktion kan vi bara erbjuda cirka 400 portioner, säger Maija Itkonen.

    "Varifrån kommer proteinjakten?"

    Ännu finns produkten alltså inte officiellt på marknaden, men enligt Maija Itkonen siktar man på att ha de första förpackningarna i butikshyllorna redan under våren. När vi träffas på företagets lilla arbetsrum på Drumsö ställer hon uppriktigt frågan: Kan någon svara på varifrån den här proteinjakten kommer?

    För det verkar vara just den höga proteinmängden som lockar. "Pulled havre" innehåller trettio procent protein, mer än både kyckling och nötkött, och har därtill alla de viktiga aminosyror som finns i kött men saknas i de flesta veganska produkter. Samtidigt är produkten helt mjölkfri, har "långsamma kolhydrater", och innehåller inga genmodifierade råvaror, såsom till exempel soja och tofu ofta gör. Kalorimängden är också rätt blygsam, 205 kilokalorier per 100 gram.

    Itkonen har själv varit vegetarian ända sedan barnsben och förstår mycket väl att veganer och vegetarianer är glada över nya köttersättande produkter. Men alla de andra?

    – I kön på Stockmann stod det flera damer i päls, så jag drog slutsatsen att de knappast var veganer. Och det var sannerligen inte heller bara de unga och hippa som köade, säger hon.

    "Pulled havre" innehåller till största delen ärtprotein och inhemsk havre, en råvara som alla känner till men som hittills använts mest till morgongröten och inte haft något större anseende.

    – Min affärspartner Reetta Kivelä, livsmedelskemisten bakom själva produkten, har forskat i havre i över tio år. Men innan den här uppfinningen såg dagens ljus möttes hennes forskning ofta av avmätta reaktioner. "Havre, det ger man väl till hästar", ungefär.

    Knaprig stekyta

    Hur smakar det omsusade protein­undret då? Det ska genast sägas att produkten inte i sig ser särskilt aptitlig ut, lite mörkare än de gamla bekanta sojastrimlorna. De kan ätas som sådana, men när man steker bitarna får de snabbt en knaprig stekyta. Tills vidare har Gold & Green tagit fram tre olika produkter: en naturell, en mexikanskt kryddad och en asiatisk med sesam, ingefära och lime. Tillsammans med en enkel sallad med citronvinegrätt blir den asiatiska versionen en bra lunch som håller en mätt långt in på eftermiddagen. Smaken då? Klart bättre än sojastrimlor, och den vinner även den tofu som säljs i butiken. Den asiatiska smaksättningen är också lyckad.

    – Vi experimenterar fortfarande med olika smaker och användningsområden. Jag har alltid älskat matlagning och det är fantastiskt roligt att bekanta sig med en helt ny produkt och se vad man kan göra. Vi provade till exempel nyligen att göra en asiatisk sallad med pulled havre, där vi ersatte papapyan men kålrot. Det blev ruskigt gott! säger Itkonen.

    Maja-Stina Andersson
    Ta kontakt Flera artiklar av Maja-Stina Andersson

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet