"Hästfoder" blev hetaste trendmaten
Den finska matuppfinningen "pulled havre" rivs ur händerna på tillverkaren. I helgen kan du smaka på det veganska proteinundret på Kabelfabriken – om du är snabb.
Det skulle bli ett konsumenttest. Maija Itkonen och Reetta Kivelä hade omsorgsfullt planerat kampanjen på varuhuset för att granska hur konsumenterna förhåller sig till den nya produkten "pulled havre", på finska nyhtökaura. Men något egentligt test hann det aldrig bli. Folk stod i kö och lagret sålde slut på elva röda minuter.
– Vi blev helt tagna på sängen, säger Itkonen.
Ett tidigare test gjordes i november, och nu i helgen får världen sin tredje chans att smaka på havre- och ärtproteinprodukten under Kabelfabrikens matmarknad. Där serveras små smakbitar av pulled havre i en fräsch sallad med bland annat koriander och lime.
– Eftersom vi ännu inte har någon egentlig produktion kan vi bara erbjuda cirka 400 portioner, säger Maija Itkonen.
"Varifrån kommer proteinjakten?"
Ännu finns produkten alltså inte officiellt på marknaden, men enligt Maija Itkonen siktar man på att ha de första förpackningarna i butikshyllorna redan under våren. När vi träffas på företagets lilla arbetsrum på Drumsö ställer hon uppriktigt frågan: Kan någon svara på varifrån den här proteinjakten kommer?
För det verkar vara just den höga proteinmängden som lockar. "Pulled havre" innehåller trettio procent protein, mer än både kyckling och nötkött, och har därtill alla de viktiga aminosyror som finns i kött men saknas i de flesta veganska produkter. Samtidigt är produkten helt mjölkfri, har "långsamma kolhydrater", och innehåller inga genmodifierade råvaror, såsom till exempel soja och tofu ofta gör. Kalorimängden är också rätt blygsam, 205 kilokalorier per 100 gram.
Itkonen har själv varit vegetarian ända sedan barnsben och förstår mycket väl att veganer och vegetarianer är glada över nya köttersättande produkter. Men alla de andra?
– I kön på Stockmann stod det flera damer i päls, så jag drog slutsatsen att de knappast var veganer. Och det var sannerligen inte heller bara de unga och hippa som köade, säger hon.
"Pulled havre" innehåller till största delen ärtprotein och inhemsk havre, en råvara som alla känner till men som hittills använts mest till morgongröten och inte haft något större anseende.
– Min affärspartner Reetta Kivelä, livsmedelskemisten bakom själva produkten, har forskat i havre i över tio år. Men innan den här uppfinningen såg dagens ljus möttes hennes forskning ofta av avmätta reaktioner. "Havre, det ger man väl till hästar", ungefär.
Knaprig stekyta
Hur smakar det omsusade proteinundret då? Det ska genast sägas att produkten inte i sig ser särskilt aptitlig ut, lite mörkare än de gamla bekanta sojastrimlorna. De kan ätas som sådana, men när man steker bitarna får de snabbt en knaprig stekyta. Tills vidare har Gold & Green tagit fram tre olika produkter: en naturell, en mexikanskt kryddad och en asiatisk med sesam, ingefära och lime. Tillsammans med en enkel sallad med citronvinegrätt blir den asiatiska versionen en bra lunch som håller en mätt långt in på eftermiddagen. Smaken då? Klart bättre än sojastrimlor, och den vinner även den tofu som säljs i butiken. Den asiatiska smaksättningen är också lyckad.
– Vi experimenterar fortfarande med olika smaker och användningsområden. Jag har alltid älskat matlagning och det är fantastiskt roligt att bekanta sig med en helt ny produkt och se vad man kan göra. Vi provade till exempel nyligen att göra en asiatisk sallad med pulled havre, där vi ersatte papapyan men kålrot. Det blev ruskigt gott! säger Itkonen.