
/
Stora skillnader i smak mellan olika vatten
Får det vara ett glas vatten? Ja, det beror på vilket slags vatten. HBL:s vattentest visar att det finns stora skillnader i smak mellan olika slags vatten. Medan Olvis klassiska vichy får snäppet bättre poäng än Lidls eget Saskia får kranvattnet i Helsingfors hård kritik.
Under januari håller många en vit månad och låter bli både ölet efter bastun och vinet till maten. Vad ska man då dricka? Vi har testat åtta olika vatten – jämfört, poängsatt och diskuterat vad det är som gör ett vatten gott.
Bland de testade vattnen finns fyra mineralvatten med kolsyra och fyra icke-kolsyrade, varav två är vanligt kranvatten. När vattentestet blev aktuellt höjde nämligen många västnylänningar sin röst och föreslog att vi skulle jämföra förslagsvis Karisvatten med Helsingforsvatten. Sagt och gjort – och skillnaden var häpnadsväckande stor.
– Helsingforsvattnet smakar kemikalier och allt möjligt annat, medan Karisvattnet var förvånansvärt likadant som källvattnet, alltså gott, säger Petra Louhimies, som vuxit upp med jättegott vatten i Kouvola för att sedan tvingas dricka illasmakande kranvatten i Åbo.
Själva testet var ett blindtest, där de fem deltagarna inte visste vad som fanns i glasen, utan fick smaka sig fram.
– Nu var ett par vatten varmare än de övriga och det märktes i smaken, de var inte lika goda. Det är viktigt att vattnet är kallt, säger Lisa Fordell och får medhåll av Peter Buchert.
– Det beror på situationen. Matdrycker ska vara kalla och helst bubbliga, men efter en joggingtur eller mitt i ett träningspass får vattnet gärna vara varmare. Då skulle jag inte klara av att svälja något med kolsyra i, säger Christoffer Lundén.
De varmare vattenflaskorna kom direkt från butikernas kyldiskar, som tydligen inte är lika kalla som det kylskåp där de övriga flaskorna förvarades.
Passar till lunch
De testade vattnen delas automatiskt in i två kategorier – med kolsyra och utan. Vi börjar med vatten utan kolsyra. Källvattnet på flaska och kranvattnet från Karis får genast gillanden, instämmande nickningar och nöjda hummanden. De är neutrala och fräscha, men en viss metallisk bismak kan också skönjas i källvattnet.
– Det här släcker törsten och passar bra till lunchen, men ogärna till middagen, där jag föredrar något med bubblor, säger Lundén om källvattnet som Finnspring tappat på flaska för S-gruppen.
– Smakar flaskvatten, men på ett dåligt sätt. Man förväntar sig att källvatten på flaska på något sätt skulle vara godare än kranvatten, säger Fordell utan att veta att hon dricker Karisvatten.
– Det smakar ingenting, säger Buchert och menar att det är en positiv egenskap för dricksvatten.
När testgruppen går vidare till de två återstående vanliga vattenalternativen förändras tonläget och minerna blir surare.
– Det känns att det här vattnet har varit på flaska för länge, säger Stefanie Sirén-Heikel när hon tar en klunk av Evian-vattnet.
– Jag känner att det är Evian, det smakar plast, säger Louhimies.
Och värre blir det när Helsingforsvattnet fuktar tungorna.
– Det här skulle jag inte kunna dricka till maten, det har en bismak av kemikalier. Därför dricker jag aldrig kranvatten på jobbet, erkänner hon.
De övriga testdrickarna är inte lika kritiska, de ger två och tre stjärnor till vattenverkets vatten i Helsingfors, som därmed placerar sig bättre än importerade Evian.
Små eller stora bubblor?
Bland de kolsyrade mineralvattnen är åsikterna förvånansvärt samstämmiga. Bonaqua smaksatt med citrusfrukter och Novelle med magnesium och äpple faller inte testgruppen i smaken. Speciellt Novelle blir en bottennotering.
– Äppelsmaken har säkert använts för att dölja magnesiumsmaken, tror Sirén-Heikel.
– Det står naturliga aromer på flaskan, men inte smakar äpple så här, tycker Buchert.
– Det här smakar nästan som läsk, men då vill jag gärna ha den lite sötad, säger Louhimies.
Bubbelvattnet med citron- och limesmak får tre gånger mera poäng än äppelvattnet.
– Det smakar inte så mycket, men doften är starkare, noterar Sirén-Heikel.
– Det har en sofistikerad smak. Men Bonaqua med bara citron, utan lime, är ännu fräschare. Jag föredrar det, säger Lundén.
När det blir dags att smaka på de två sista mineralvattnen i testet hårdnar kampen om förstaplatsen. För det står genast klart att bubbelvatten utan smak är en klar testvinnare. Frågan är bara om det blir Olvis Vichy eller Lidls Saskia? Testgruppen kan inte ens enas om vilket som är vilket.
– Jag trodde att jag skulle känna igen vichy, men nä, det gör jag inte, säger Petra Louhimies.
– Den ena bubblar tätt, medan det känns som om den andra har större bubblor, säger Buchert.
– Det här smakar saltare, anser Fordell om Saskia jämfört med Vichy.
– Det här med större bubblor är Vichy, det är bubbelvattnens kung. Den har jag alltid druckit – underbart uppfriskande mineralsmak, säger Stefanie Sirén-Heikel.
Så blir det. Olvis Vichy vinner med ett halvt poäng före Lidls Saskia och S-gruppens Källvatten.
Men, påpekar Christoffer Lundén, här saknas en klassiker, nämligen Hartwalls Vichy Original, som tillverkats sedan 1836.
– Vichy Original har skarpa, krispiga bubblor. Det kan man beställa på restaurang om man vill dricka ett riktigt gott vatten. Men det måste vara en liten flaska, så att bubblorna inte hinner avdunsta innan man druckit upp allt.