Lumière serverar fransk bistromat i kulturhus
Lumière vill erbjuda snabb lunch utan att servera snabbmat. Glasskålar fylls med klassiska franska bistrorätter som kunden kan avnjuta i Tennispalatset eller ta med sig ut på stan.
– Vi vill vara ett alternativ till alla snabbmatsställen som finns i Kampen. Lumière tillreder traditionella franska maträtter som Coq au vin, ratatouille och quiche Lorraine och till lunchen står också långkoken klara så att kunderna snabbt får sin mat, säger Mali Hakulin, restaurangägare vid Compagnie Mat, som i september öppnade en fransk restaurang i Tennispalatsets andra våning.
Hon är socialarbetaren som efter nästan 20 år sadlade om och blev företagare och startade en cateringfirma.
– Jag har sedan 2002 skött om all catering för Finnkinos företagstillställningar i det här huset. Så när jag i fjol erbjöds möjligheten att öppna en restaurang här så tvekade jag inte, det kändes hemvant och den öppna miljön lämpar sig bra för en fransk bistro.
Att det skulle vara en fransk restaurang var självklart för Mali Hakulin, vars halva släkt bor i Frankrike.
– Min mamma är fransyska och jag har ända sedan jag var barn tillbringat vartannat sommarlov i Frankrike. Jag har en stor och matintresserad släkt där, så det franska köket är väldigt bekant för mig.
Lunch i glasskålar
Lumières lunchkoncept är lite nytt för Helsingfors. På menyn finns alltid ett par varma rätter, sallader, en soppa, några färskpressade juicer och ett par efterrätter.
– Tanken är att man kan kombinera och bygga sin egen lunch. Man kan ta soppa och sallad, varmrätt och juice eller lunchsallad med efterrätt. Vi har alltid ett vegetariskt alternativ och något som passar laktosintoleranta och glutenallergiker, det är viktigt.
Lunchen serveras i olika stora skålar i glas. Vill man ta med sig maten får man ett plastlock till skålen och betalar en pant på två euro per glasskål. Slanten får man tillbaka när man returnerar skålen.
– Glas känns som ett ekologiskt alternativ. Vi diskar skålarna när de returneras och återanvänder dem.
Hakulin har noterat att efterfrågan av vegetarisk mat ökar hela tiden.
– När jag planerar en buffé till en cateringtillställning är cirka sjuttio procent av rätterna vegetariska.
Efterrätter är en sak som Mali Hakulin är svag för. Hon noterar också med glädje att lunchgästerna sakta lär sig den trenden.
– I Frankrike serveras alltid en liten efterrätt till lunchen, det kan vara en bit ost, en frukt eller choklad i någon form. Det är jag själv van vid och nu har också kunderna börjat ta efterrätt.
Fiskbullar av gäddfärs
Lumière samarbetar ofta med sina närmaste grannar Finnkinos biografer och Helsinki Art Museum HAM. Speciellt museibesökarna gillar att kombinera konstupplevelsen med en lunch på stan.
– Numera är trenden den att man inte bara ser en film eller en utställning, kunderna vill ha en helhetsupplevelse med mat och dricka till. Där hoppas vi att vi kan hitta vår nisch, vi befinner oss åtminstone mitt i här.
Förutom lunch serverar bistron också middag och söndagsbrunch. À la carte-menyn ändras enligt årstiderna. Nu är det typiska vinterrätter som anklår, stekt gös och skaldjursgryta som gäller. Under de gångna tre månaderna har kunderna hittat en klar favorit.
– Gäddquenellerna i hummersås är helt klart en succé. Det är en fransk rätt från Lyon, äggformade fiskbullar av gäddfärs som vi serverar med spenat och pistagenötter.
Namnet Lumière då? Hakulin funderade länge på namnet och ville naturligtvis ha ett franskklingande sådant. Och vad passar väl då bättre under samma tak som en biograf än att låna efternamnet av de franska bröderna Louis och Auguste, som i slutet av 1800-talet gjorde den första kommersiella filmen.