Bryggaren nådde fram till ölhyllan
När vi träffade Olavi Mensio första gången i början av 2015 var hans främsta mål att få in hantverksölet Lura i Alkos sortiment. Han lyckades, i februari kommer det att finnas i hyllan bland alla övriga små ölsorter.
– Jag trodde nog att alla processer skulle ha gått lite snabbare, säger Olavi Mensio efter ett händelserikt år. Han har jobbat för att få in sitt ölmärke på Alko, men samtidigt har han planerat ett eget bryggeri som också är på god väg att bli verklighet.
Nu är allt papperskrig avklarat, ölen är analyserad, testad och provsmakad och den första satsen som går till försäljning via Alko är ett parti på 3 500 flaskor.
Det här är den andra versionen av Lura. Ettan hade en smak som låg mera åt sour-hållet, tvåan är mjukare och örtigare med lite citrusnyanser.
– Kombinationen enbär och myrten är unik, och den har fått positiva kommentarer i både Italien och Finland, säger han.
– Samtidigt är jag i efterhand riktigt nöjd att allt fått ta sin tid. Det har öppnat vägar som jag inte hade förstått att leta efter, säger han.
Under sin årliga session på hantverksbryggeriet Birra Amiata medverkade han med sitt öl Lura på ölfestivalen i Rom. Han arrangerade sin redan traditionella finländska afton, och det trots att den andra versionen av Lura inte ens hann bli riktigt färdig.
– Vi hade ingen möjlighet att koppla ölet till kranarna, men jag hade några flaskor med mig, säger han.
Resten av arrangemangen var desto mer lyckade. En spellista med italienska schlagers i finsk tappning från 1950-talet och framåt väckte mycket förvåning och munterhet bland italienarna i salongen.
– Samtidigt träffade jag en finländsk kollega i ölhantverksbranschen, och det ledde till en helt ny gren i min verksamhet. Vi tänker öppna ett gemensamt bryggeri i Lojo för alla dem som håller på att utveckla öl, men behöver lite mera utrymmen och volym för att testa produkten på allvar. Just nu letar vi efter bästa möjliga lokal, och när vi bestämt oss kommer resten att gå ganska snabbt.
Också i framtiden kommer Lura att tillverkas av Birra Amiata. Det ger inte minst Olavi Mensio en god orsak att åka ner till Toscana varje år under produktionstiden.
– Det har blivit en höjdpunkt på året att träffa nya kolleger i branschen, och dessutom får man perspektiv på allt det man håller på med här i Finland, säger han.
Att kontraktstillverka öl är ett stort steg i en bryggares liv, det både begränsar och ger möjligheter. Planerna på ett eget bryggeri går ändå steg för steg mot förverkligande.
– Som företagare i ölbranschen lär man sig snabbt att lagstiftningen är en levande organism som man hela tiden ska hålla ögonen på. Att tas in i det officiella ölsortimentet är hur som helst ett slags diplom efter ett ganska osäkert år. Det är viktigt för en ölsort att den finns i hyllan, alla andra sätt att få folk medvetna om den är sämre, säger han.
Förhoppningarna på nästa år är mycket konkreta.
– Jag hopas vi snabbt kan starta det gemensamma bryggeriet och att det kommer att producera lagom stora satser av många olika ölsorter som folk utvecklat i Finland. Dessutom hoppas jag att mitt eget öl blir omtyckt i sin nuvarande version, säger han.
Planerna för nästa år är att åka runt på lite fler ölfestivaler. Han har nämligen märkt att det är där man får både idéer och samarbetspartners.