God jul till rätt pris
Maten till jul kan bli en dyr historia. Men det går att dra in på kostnaderna utan att känslan går förlorad. Det är med en begränsad budget som den genuina julmaten hamnar i centrum.
Skinkan är en symbol för julfirandet. Nästan alla tycker om den, och platsen på julbordet är svår att pruta bort. Däremot bör man tänka till över hur många som kommer äta av den under de tre dagar som julen varar. En normalskinka väger mellan drygt två och upp mot närmare fyra kilo. Små blir lätt torra och trista. Har man bara behov av ett knappt kilo kan färdigskivad skinka vara ett alternativ.
Tänker man vare sig göra sylta eller dopp i gryta, där skinkspad utgör grunden, är en färdigkokt skinka klart det bästa valet. Men man kan griljera den i eget kök, dels för att få njuta av den härliga doften, dels för smakens skull.
Risgrynsgröten är också en symbol för vårt julfirande. Tomten gillar gröt, säger man, och förr skulle en portion ställas ut som tomtemat på julnatten. Ris à la Malta är en kall risgrynsgröt blandad med vispad grädde, kanel och apelsin. Tillbehöret är desto tuffare, en hemlagad apelsinchutney smaksatt med och kanel. Vågat eller bara tokigt, välj själv.
Julmat är trots allt inget statiskt. Många rätter som vi tror varit obligatoriska sedan urminnes tider är egentligen rena nyheterna. Före 1920-talet fanns knappast begreppet "julbord" över huvud taget. Till och med skinkan räknas som en ny rätt till jul ur ett hundraårsperspektiv.
Hur det än är, så är en mjuk kaka smaksatt med nötter, mandlar, russin och tranbär god att duka fram till kaffet. Kakan bakas i en hög och vid pajform. Beroende på formens storlek kan det bli lite deg över, men då kan man alltid snurra till några lussekatter.
Risgrynsgröt med apelsinchutney
För 4 personer
Till gröten:
1 1/2 dl rundkornigt grötris
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk smör
7 dl röd mjölk
2 msk strösocker
2 dl vispad grädde
Till apelsinchutneyn:
500 g skalat, kärnfritt fruktkött från apelsin
2 dl syltsocker
1 tsk malen kanel
färsk mynta
Koka upp vatten, salt och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris och smör. Koka upp och sänk värmen, sjud sakta under lock till dess vätskan nästan helt kokat in. Det tar normalt 10 minuter.
Slå i mjölken och sjud på svag värme i 30 minuter, utan att röra i kastrullen. Kyl gröten ordentligt. Vispa grädden och rör ned i den kalla gröten. Smaka eventuellt av med mer socker.
Skala och ta bort den vita hinnan från apelsinerna. Lättast går det med vass skalkniv. Dela frukten i klyftor och ta bort kärnor och allt som inte är rent fruktkött.
Lägg i en kastrull, tillsätt syltsocker och blanda med stavmixer. Tillsätt kanel. Koka upp och sjud två minuter. Kyl. Servera kallt med färsk mynta.
Senapsgriljerad julskinka
Till en normalstor kokt julskinka, ca 3 kg
2 msk senap
1 msk sirap
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
1. Ta bort svålen från skinkan. Blanda ihop alla ingredienser utom ströbrödet.
2. Smeta på senapsblandningen och strö över ströbrödet. Placera på en långpanna och sätt in den i ugnen på 200 grader. Låt stå till dess den fått vacker färg. Det tar 10-15 minuter.
Grov julsenap
Till 4 personer
1 1/2 dl brunt senapsfrö
1 1/2 dl gult senapsfrö
3 dl vatten
1 1/2 dl matolja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl strösocker alt. 3-4 msk honung
2 tsk salt
Ge bruna och gula senapsfrön ett uppkok i vatten. Häll frön med vatten och allt i en mixer eller matberedare med kniven monterad. Kör tills allt fått en krämig konsistens. Det tar normalt två tre minuter.
Arbeta in oljan i små omgångar.
Smaka av med vinäger, strösocker eller honung (tänk på att honung är dubbelt så söt som socker) och salt. Ställ senapen svalt. Den är godast om den får dra några timmar innan servering.
Saffranskaka med frukt och nötter
Till grunddegen:
200 g smör
5 dl röd mjölk
1 pkt jäst
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk stött kardemumma
1 krm salt
2 dl strösocker
1,5 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
Till fyllning:
1 dl russin
100 g nötter, mandlar, russin och tranbär
2-3 msk florsocker
Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölk och låt allt få fingertemperatur. Häll ut saffranet i en rundbottnad skål och tillsätt en matsked strösocker. Mosa samman saffran och socker med baksidan av en sked. Det väcker kryddan och du får både extra smak och färg. Blanda ned i degvätskan.
Smula jästen i en bunke. Lös den i lite degvätska. Därefter tillsätts resten av vätskan samt socker, stött kardemumma, salt och merparten av mjölet. Arbeta degen smidig. Spara någon deciliter mjöl till utbakningen. Låt jäsa 35-40 minuter under handduk.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda genom den någon minut. Ta undan en tredjedel av degen. Arbeta in russinen i den resterande klumpen. Smöra en vid pajform med hög, gärna löstagbar kant och tryck ut degen med russin i den. Sparad deg formas till tre "korvar" som flätas och läggs längs kanten på brödet. Ställ att jäsa under handduk i en halvtimme.
Pensla brödet med uppvispat ägg och lägg nöt- och fruktblandningen i mitten. Grädda brödet mitt i ugnen på 200 i 20 minuter. Lägg på folie och grädda ytterligare fem-åtta minuter. Kolla med sticka att brödet är genombakat. När brödet har svalnat, lossa på formen och sikta toppen med florsocker.