Pizzakrogen satsar på trendiga drinkar
Konceptet är enkelt – de vill servera stans godaste pizzor med de smarrigaste drinkarna i en skön miljö. Nya restaurangen Piece ’n’ Love är en fortsättning på sommarrestaurangen Merikontti på Ärtholmen.
För en vecka sedan slog Helsingfors nyaste pizzarestaurang Piece ’n’ Love upp sina dörrar på Nylandsgatan, i samma lokal där Rafla stängde i november.
Ägaren och initiativtagaren Lotten Lindborg har efter ett år av planerande och testbakande förverkligat sin dröm om en internationell och avslappnad pizzeria i Helsingfors centrum.
– Vi vill servera de godaste pizzorna och de smarrigaste drinkarna i den mysigaste miljön. Vi prövade på konceptet redan i somras, då vi drev Piece ’n’ Love på Ärtholmen. Det är med hjälp av den feedbacken vi nu vågar öppna en året-runt-restaurang i centrum.
Bakom projektet står förutom Lindborg också hennes make Klaus Suhonen, som designat och inrett restaurangen, krögaren Alexander Gullichsen som är delägare och bartendern Alejandro Ahumada som också är restaurangansvarig.
– Tanken har varit att skapa ett ställe där folk både kan droppa in för en snabb pizzaslice och en öl och stanna hela kvällen för att umgås runt en flaska vin och beställa också sallad till pizzan, säger Lindborg.
Vitsås i stället för tomat
Förutom mera traditionella skinkpizzor och vegetariska pizzor har Piece ’n’ Love också ett par specialiteter på menyn. Där finns en snigelpizza med roquefort-ost, en ankpizza med dragonsås och en veganpizza med tofu, sparris och torkade oliver.
– Jag jobbar mycket med att hitta en balans mellan salt och syra i maten. I både snigelpizzan och ankpizzan ingår det citron för att ta fram de rätta smakerna, berättar Lindborg, som blev känd för en bred tv-publik genom matlagningsprogrammet Suomen Masterchef 2014.
Alla utom veganpizzan tillreds med en vitsås baserad på crème fraiche i stället för den traditionella tomatsåsen.
– Pizza kan också vara gourmet, säger Lindborg och avslöjar att hon jobbar med att ta fram en egen glutenfri pizzabotten.
Hittills har hon inte lyckats hitta ett recept som skulle vara tillräckligt bra, men produktutvecklingen är i full gång och så fort hon lyckas med bottnen ska restaurangen börja servera också glutenfria pizzor.
Öl i drinken
Lindborg har anställt ett internationellt gäng som jobbar på restaurangen. Pizzabagaren Matti Raittila är känd som grundaren till den prisbelönade pizzerian Linko i Tölö och bartendern Ahumada driver också sin egen mexikanska restaurang Pueblo.
– Det pratas många olika språk i köket och bakom bardisken och vi hoppas att också kunderna upplever det här som ett internationellt ställe, säger den färska krögaren.
En av grundpelarna i Piece ’n’ Loves verksamhet är drinkar. Ahumada har jobbat med drinklistan och satt en egen knorr på flera gamla favoriter.
– Hos oss kan man få tolv olika slags gin and tonic. Vi försöker också införa en ny trend i Finland, nämligen öl i drinkar. Det är sedan länge vanligt i Sydamerika och väldigt trendigt på de brittiska öarna just nu, berättar Alejandro Ahumada.
Han blandar med djupt koncentrerad min en Rosemary Fizz, som innehåller både färsk rosmarin och en del öl. Smaken är överraskande, drycken är riktigt fräsch och passar säkert att skölja ner en pizza med.
Piece ’n’ Love öppnade i början av december och håller än så länge öppet bara kvällstid, från klockan 16 och framåt. Lindborg har planer på att starta lunchservering också.
– Tidigast i början januari, då vi har blivit varma i kläderna, är vi redo att förlänga öppettiderna och börja servera lunch.