Japaner lär sig baka på Ekbergs
Finlandsentusiasten Natsume Miyashita startade ett kulturutbyte som flyger kak- intresserade över hela jordklotet. I fredags fick ett tiotal japaner lära sig hur man kniper ihop en karelsk pirog i Helsingfors.
De flesta helsingforsare känner till Ekbergs kafé på Bulevarden men alla vet inte att det finns ett rejält stycke helsingforsisk historia bakom disken. Här öppnar sig korridorerna till husets kärnverksamhet, det rymliga bageriet som Fridolf och Hilma Ekberg planerade när företaget flyttade till sin nuvarande adress 1915.
Bageriverksamheten har förändrats en hel del på hundra år men man har bevarat så mycket av den gamla interiören som möjligt. Några gammalmodigheter tjänar fortfarande sitt syfte, som det sluttande golvet som gör det lättare att rulla ner tunga vagnar med nygräddat bröd till butiken och kaféet.
– Ekbergs startade som en liten brödbod i Kronohagen och levde sedan vidare på flera olika adresser i Helsingfors. Men när man slutligen flyttade till Bulevarden tog Ekberg hela huset i besittning. På bottenvåningen fanns bageriet och butiken, på andra våningen kaféet och på de övre våningarna bostäder för personalen och familjen. Det känns ganska otroligt att det fungerade så på den tiden, säger Nina Ekberg-Tkaczick.
Hon är familjeföretagare i femte ledet och leder sedan ett par år tillbaka Ekbergs bageri- och konditoriverksamhet tillsammans med sin man Martin Tkaczick.
Bagare till Asien
Bagarens arbetsdag börjar tidigt och redan efter lunchtid blir det vanligtvis tyst och tomt i bageriet. Men i fredags var det full rulle när ett tiotal japanska Finlandsvänner var på besök för att lära sig hur man bakar bland annat karelska piroger och kanelbullar. Bakom kulturutbytet står Finlandsvännen Natsume Miyashita som sedan en lång tid tillbaka är en trogen kund hos Ekbergs.För en tid sedan tog hon kontakt med Nina Ekberg-Tkaczick och föreslog ett kulturutbyte. I Japan pågår nämligen en riktig "skandinavienboom" som också betyder ett växande intresse för finländska bakverk.
Sagt och gjort – för en månad sedan skickade kaféet två av sina bästa bagare till Tokyo för att hålla kurs om finländska bakverk. Jani Klemetti och Sergei Muratov packade väskorna fulla med malt, sirap, grovmalen kardemumma och rågmjöl.
– De råvarorna finns inte någon annanstans än hos oss. Den finländska bagerikulturen handlar mycket om just råg, som under en lång tid var grunden till vår överlevnad. Först på 1920-talet blev det vanligt att använda vetemjöl i Finland. Innan dess var vitt bröd en lyxvara som man fick två gånger per år på sin höjd, vid midsommar och på julen, säger han.
Just nu håller det vita mjölet på att bli populärt också i Asien. Jani Klemetti såg franskinspirerade bagerier i vart och vartannat hörn i Tokyo.
– Men de finländska rågbröden har ännu inte tagit sig ut i stora världen. Det upplevdes nog under kursen som rätt exotiskt, precis som de traditionella asiatiska desserterna är för oss. Vi blev till exempel bjudna på en efterrätt gjord på sötade bönor, säger Klemetti.