Ska det smaka vitlök, senap eller enbär?
Hur ska man tillreda sin strömming? undrar ett par läsare. HBL passar frågan vidare till experterna, fiskarna på strömmingsmarknaden.
Trots den klara oktobersolen är det iskallt på Salutorget på tisdagsförmiddagen. Den första frostnattens kyla ligger kvar i luften och vinden viner friskt. Kommersen är ändå relativt livlig, dagisgrupper med barn klädda i gula reflexvästar samsas om utrymmet längs kajerna med strosande pensionerade par och turister som något skeptiskt men ändå nyfiket smakar på de lokala delikatesserna.
Dags att ställa frågan: Hur ska strömming ätas?
– Strömmingen ska förstås vara inlagd.
Det svaret ger alla tillfrågade fiskare som säljer sina burkar från båtar förtöjda i Kolerabassängen.
– Jag säljer mest av enbärsströmmingen. Den finns både som klassiska rullader och som en nyare variant med skinnfria filéer, säger fiskare Tanja Åkerfelt från Löparö i Sibbo.
Som god tvåa kommer skepparströmmingen i majonnäs. Själv föredrar hon en hetare strömming med chili och dragon, men den smaken är så ny att hon inte vågar gissa huruvida den tilltalar kunderna.
Satu Jaakkola från Mussalö i Kotka säger att strömmingen måste vara av god kvalitet, det är avgörande för smaken.
– Senapsströmmingen är favorit hos oss, både min personliga och kundernas. Receptet är hemligt, men ingredienserna står på burken, den innehåller också dill och vitpeppar, säger Jaakkola.
Inför nästa marknad tänker Jaakkola ta fram en ny variant på senapssåsen som hon har fått inspiration till från en Estlandsresa.
– I Tallinn blev vi serverade strömming inlagd i senap och maltwhiskey. Det var jättegott och lär vara en storsäljare där. Den vill jag gärna pröva på att göra själv också.
Vid Carola Skaréns fiskarbåt är det andra smaker som gäller. Hon har kommit från Föglö på Åland med skutan lastad med svartbröd, havtornssaft, skomakarlax och förstås olika varianter av strömming.
– Det är nog vitlöksströmmingen som har bäst åtgång hos oss, men havtorn intresserar också kunderna, säger Skarén.
Stekt i smör
Men om man nu vill tillreda färska strömmingsflundror – vad blir godast? Alla tre fiskare är överens om att de ska stekas i riktigt smör och att salt och peppar räcker som kryddor. Men sedan skiljer sig recepten något.
– Vänd flundrorna i skorpsmulor, rekommenderar Åkerfelt.
– Panera dem i rågmjöl. Häll först rågmjölet i en påse, sätt flundrorna i den och skaka, säger Skarén.
Som tilltugg passar kokt potatis eller ännu hellre potatismos. Och orkar man inte äta upp alla strömmingar på en gång har Carola Skarén ett enkelt tips på hur man ska förvara dem till nästa dag:
– Blir det strömming över sätter man dem i ättikslag och förvarar dem i kylskåp i ett dygn eller två. Sedan kan man äta dem som de är, det är som godis, försäkrar fiskaren från Föglö.
– Men de passar också bra på som pålägg på en skiva svartbröd eller på knäckebröd, säger Skarén och pekar på raden av egenhändigt bakade bröd som pryds av den åländska flaggan.