Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Mat & dryck
    • Resor
    • Mode
    • Trafik & motor
    • Hobby
    • Boende
    • Vin & öl

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Foto: Cata Portin. Estland lät på 1930-talet uppföra sin vackra ambassadbyggnad i Brunnsparken. Efter att Estland ockuperades tvingades ambassaden lägga lapp på luckan. Sovjetunionen bytte ut fastigheten mot den tomt där Rysslands ambassad har sin tillbyggnad i dag. Bulgarien köpte senare fastigheten av Finland. Efter att Estland återfick sin självständighet förhandlade Finland med Bulgarien som gick med på att sälja ambassadbyggnaden varpå den kunde återgå i sin ursprungliga ägares ägo. På bilden ambassadör Margus Laidre.

    Historikern som oplanerat blev ambassadör

    Maria Gestrin-Hagner
    Publicerad: 13.07.2015 05.00 • Uppdaterad: 17.07.2015 10.56

    Ämnesord

    • Personintervjuer
    • Samhälle
    • Estland

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Den unga estniska historikern ­Margus ­Laidre från Tartu universitet hade inte i sina vildaste fantasier kunnat föreställa sig att han ­skulle bli diplomat. Men då fosterlandet oväntat återfick sin självständighet ville ödet annorlunda.

    En vänlig gentleman hälsar oss välkomna i Estlands vackra ambassadbyggnad på paradplats i Brunns-parken i Helsingfors. Sedan i fjol är Margus Laidre Estlands ambassadör i Finland. Vägen hit är en hisnande historia om en historieintresserad man som växte upp under Sovjetockupationen och som kom att bygga upp Estlands Stockholmsambassad då landet återfick sin självständighet.

    Fadern som var anställd vid det anrika universitetet i Tartu väckte skolpojken Margus Laidres intresse för historia. Efter att den unge gossen hade slukat en bok om antikens Rom blev han så begeistrad att han greppade spaden och satte i gång med amatörarkeologiska utgrävningar nära familjens sommarstuga i Otepää i sydöstra Estland. Han grävde en två meter djup grop in-nan han gav upp och krafterna började tryta.

    Den här erfarenheten var ändå gnistan som fick honom att först börja studera arkeologi och senare historia, närmare sagt svensk äldre historia. Eftersom Sverige på 1500- och 1600-talet satsade stort på att införliva Livland och svenska Estland, fanns det mycket att utforska.

    I samma veva började Laidre också studera svenska – ett måste för att kunna ta del av historiska dokument om finsk-svenska soldater i Livland på 1600-talet.

    Men det fanns också en annan drivkraft bakom intresset för svenskan.

    – Jag älskar ishockey och hejade på Tre Kronor eftersom laget spelade gentlemannamässigt och hörde till de få som brukade klå Sovjetunionen.

    Kringgick censuren

    Amerikanska Radio Free Europe och Radio Liberty lyssnade han gärna på som ung, men sovjetiska störsändare gjorde det svårt. Kunskaperna i svenska öppnade en annan möjlighet då myndigheterna inte satte resurser på att störa svenska P1. Via sändningarna blev Laidre väl underrättad om vad som skedde i omvärlden.

    – Jag glömmer aldrig dagen då radion rapporterade om den sovjetiska u-båten som körde på grund utanför Karlskrona. Det var otroligt spännande. Sovjetiska medier teg förstås fullständigt om händelsen, säger Laidre som talar och skriver en flytande svenska.

    År 1988, ett par år efter att Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov hade startat sina stora förändringar, perestrojka och glasnost, fick Laidre som aldrig hade varit medlem i någon kommunistisk organisation, möjlighet att åka på sitt livs första utlandsresa, en forskningsresa till Sverige. Eftersom regimen ville försäkra sig om att han skulle återvända var han tvungen att lämna sin en månad gamla son och hustru i Estland som ett slags gisslan.

    Lennart Meri ringde

    Det kom att bli fler forskningsstipendier i Sverige åren därpå. Samtidigt ägde den sjungande revolutionen rum hemma i Estland. År 1989 hade författaren och filmmakaren Lennart Meri som senare blev Estlands president, grundat Estlands institut som var ett första steg i att bygga upp Estlands utrikespolitiska relationer.

    En dag år 1991 då Laidre var inkvarterad på baltiska institutionens gästvåning i Stockholm ringde telefonen: Det var Meri som hade blivit informerad om att det fanns en ung estnisk akademisk patriot i Stockholm som av allt att döma dög till att leda det ambassadembryo till informationskontor som Meri ville grunda i Stockholm. Någon vecka senare i juli träffade Margus Laidre Meri i Tallinn:

    – Han uppmanade mig att vara på min vakt och sade att saker och ting snart skulle börja hända i Moskva. Jag har efteråt funderat om han hade insidesinformation, eller om det bara var en slutsats han drog. Hur som helst var det för mig personligen en överväldigande känsla att för första gången i mitt liv kunna uppleva att jag tjänar mitt fosterland. Den känslan finns fortfarande kvar.

    Morgonen den 19 augusti 1991 knäppte Laidre på radion i sin bostad i Stockholm och nåddes av chocknyheten om statskuppen i Moskva.

    – Jag blev alldeles förtvivlad och var rädd att jag inte på årtionden skulle få se min familj hemma i Estland.

    Men försöket till statskupp misslyckades och på bara tre dagar hade Estland förklarat sig självständigt.

    Knäsvag

    Några månader senare, på årsdagen av bolsjevikernas oktoberrevolution den 7 november, åker den av Lennart Meri nyutsedda ambassadören Margus Laidre i en paradvagn dragen av fyra hästar, från Utrikesdepartementet till Kungliga slottet i Stockholm där militärorkestern spelar Estlands nationalsång.

    – Jag vill inte beskylla en person som alltid har levt i frihet för att inte kunna sätta sig in i hur det kändes. Men det var obeskrivligt. Mina knän bara darrade.

    Efter att ha verkat som ambassadör i flera europeiska länder, först Sverige och därefter i Tyskland, Vatikanen, Storbritannien och tjänstgjort på chefsposter vid Estlands utrikesministerium och varit presidentrådgivare till Toomas Hendrik Ilves, utnämndes Laidre i fjol till Estlands ambassadör i Finland.

    Finlands och Estlands olika förhållningssätt till rågrannen Ryssland är givetvis en fråga som engagerar Laidre i det nya jobbet.

    – Vi har olika utgångspunkter. Men som ambassadör är jag gäst hos vänner. Det är upp till Finland att själv fatta beslut om Ryssland. Det betyder inte att jag inte skulle ha mina synpunkter, säger han diplomatiskt.När den här intervjun görs har den brittiske säkerhetsexperten och journalisten Edward Lucas rapport om säkerhetsläget i Östersjön just publicerats. Av den framgår att Ryssland i mars skulle ha övat krig mot Åland, Gotland, Bornholm och Nordnorge.

    – Om jag för ett ögonblick föreställde mig att jag vore finländare, skulle jag fråga mig varför ens grannland som man har goda relationer med övar krig mot en? Till exempel Estland som också är granne sysslar så vitt jag vet inte med krigsövningar mot Finland och vice versa.

    För tillfället tillbringar Laidre sin sommarsemester i hemlandet. Där ska han läsa böcker, lyssna på musik, äta och dricka gott och träffa goda vänner. Extra guldkant på semestertillvaron ger vetskapen om att boken som han länge har skrivit på nu är klar för tryck. Den berättar om det nordiska hundraårskriget i Livland mellan 1554 och 1661.

     

    Fel i bildtext

    I bildtexten till intervjun med Estlands ambassadör Margus Laidre, HBL 13.7, stod felaktigt att Sovjetunionen skulle ha lånat ut Estlands ambassadbyggnad till Bulgarien efter att Estland ockuperades. De facto bytte Sovjetunionen ut fastigheten mot den tomt där Rysslands ambassad har sin tillbyggnad i dag. Bulgarien köpte senare fastigheten av Finland.

    Efter att Estland återfick sin självständighet förhandlade Finland med Bulgarien som gick med på att sälja ambassadbyggnaden varpå den kunde återgå i sin ursprungliga ägares ägo.

    På detta sätt fick både Estland och Finland sina ursprungliga ambassadfastigheter i respektive land återbördade.

    Maria Gestrin-Hagner
    Ta kontakt Flera artiklar av Maria Gestrin-Hagner

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet