Vingemenskap genom hyrkällare
Med sitt centrala läge och ett tastingrum i gatunivå vill Nomad cellars förnya vinkällarkonceptet. De vill skapa gemenskap bland kunderna genom att satsa på evenemang.
Tittar man in genom fönstret på Annegatan 22 ser det ut som en liten restaurang. Det lilla rummet i gatunivå har ett långt bord med stolar och ett öppet kök. På väggen hänger tavlor som också är till salu, konstnärerna ska bytas ut med jämna mellanrum.
Men längst bak i rummet går en spiraltrappa ner till en källare, också den nyrenoverad, och här ligger skatterna: 150 skåp för långvarig vinförvaring.
Petteri Laine och Kale Angus är stolta över sina lokaler.
– Det var svårt att hitta kombinationen med en liten lokal i gatunivå men stora källarutrymmen, hos de flesta är det tvärtom. Men det här är perfekt.
Källaren har svart golv och väggar med skåp i mörkt trä. En vinkällare ska vara mörk och sval, med en temperatur på 12-13 grader och luftfuktighet på omkring 70 procent.
– Det finns förstås många olika åsikter om den perfekta temperaturen men huvudsaken är att den är stabil och inte ändrar, säger Laine.
Källaren öppnade Laine och Angus redan i oktober, tastingrummet i början av februari. Här har de tänkt ha tillställningar några gånger i månaden, främst så att medlemmar kan boka utrymmet.
Just nu har de drygt 30 medlemmar. Hyran för ett skåp är just under 45 euro per månad.
– Idén kom helt från mina egna behov, jag behövde någonstans att förvara mitt vin. Men de flesta andra vinkällare kräver delägarskap. Det kan kosta flera tusen euro, här kommer man med för en månadshyra.
Skypetasting med producenter
Petteri Laine driver än så länge vinkällaren vid sidan av sitt vanliga jobb, medan Kale Angus sysslar med vin på heltid. Ursprungligen från Kanada började han importera viner till Finland för att han inte var nöjd med vinutbudet när han flyttade hit. Med vinkällaren hoppas han och Laine kunna förkorta avståndet mellan producenter och konsumenter.
– Jag tänker mig till exempel skypetastingkvällar där vinproducenten i Kalifornien eller Nya Zeeland kan vara med via en skärm, säger Angus.
Genom de olika evenemangen hoppas Angus och Laine att medlemmarna får kontakt med andra vinintresserade. Samtidigt erbjuder de skilda loungeutrymmen så att medlemmarna kan komma in och bara dricka vin också, om de inte vill delta i det ordnade programmet. Medlemmar har egen nyckel och kan komma in när de vill, utom mellan midnatt och sex på morgonen.
– Vi vill inte att det blir ett efterfestställe. Men vi ville ha ett centralt läge så alla har lätt att bara titta in. Förra fredagen hade vi inget bokat program men det satt flera olika gäng som hyrt skåp och nu smakade på varandras vin.