Brewdog lär Finland att räkna i pint
Det skotska bryggeriet Brewdog har anlänt till Helsingfors och bosatt sig i den gamla banklokalen vid Femkanten.
När det skotska bryggeriet Brewdog frågade var de borde öppna nästa bar på sin blogg, var nämligen svaret från de tusen sjöarnas land så massivt att servrarna osade: "Kom till Finland!". Då vaknade också Niklas Roiha, Joakim Stenius och Marko Aikio. Trion har jobbat tillsammans i snart tio år och driver bland annat Cafe Talo i Hagnäs.
– Det gick förvånansvärt enkelt. Skottarna kom hit, vi pratade och insåg snabbt att vi tänker ganska lika – sen var det bara att sätta i gång! säger Joakim Stenius.
Att hitta en lämplig lokal var en betydligt mer utdragen process, men i onsdags slog dörrarna upp till den gamla banklokalen vid Femkanten. Här serveras både det skotska bryggeriets ölsorter och ett brett utbud andra öl.
– Ölkulturen i Finland har förändrats snabbt och folk är otroligt kvalitetsmedvetna, som med viner. Skillnaden är att det är mycket billigare att dricka riktigt gott öl än att dricka riktigt gott vin. Och vi ska inte ens börja prata om riktigt god whisky...
Det handlar om att hellre dricka gott än mycket, förklarar Stenius.
Fatatölen serveras med engelskt mått och olika portionsstorlekar. Man kan välja mellan 1/3, 1/2, 2/3 eller hel pint (5,6 dl). Storlekarna förklaras utförligare på en stor tavla för den som inte är van.
– Det är ju ingen idé att servera ett 16-procentigt superstarkt öl i halvlitersstop. I stället försöker vi hjälpa kunden att förutom att hitta rätt sorts öl, också hitta rätt storlek. Ett öl som ska vara kallt behöver till exempel ett mindre glas för att hållas svalt. Priserna följer storleken, så det blir inte procentuellt sett dyrare om man vill dricka mindre. Vi vill uppmana folk att smaka olika sorter och jämföra dem.
Brewdog Helsinki finns på Skarpskyttegatan 10 och är öppet 14–00. (stängt över julen 24–26.12)