Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Mat & dryck
    • Resor
    • Mode
    • Trafik & motor
    • Hobby
    • Boende
    • Vin & öl

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Bild
    /

    Amos arv kräver aktivt grepp

    Tua Ranninen
    Publicerad: 27.08.2014 07.00

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Tala om att göra sig odödlig. När Amos Anderson slöt ögonen för sista gången, i sin säng på Söderlångvik gård i Kimito 1961, hade han i sitt testamente gjort klart hur gården skulle skötas. Sedan två år tillbaka är det Mikael Jensen som ser till att äppelträden bär frukt.

    Amos Anderson skulle antagligen vara nöjd med vad han såg. I dag sköts gården fortfarande i enlighet med de principer han påbjöd och verksamheten som står på många ben är lönsam. Amos Anderson, som föddes på ett fattigt småbruk i Kimito och slutade som en minst sagt förmögen man, testamenterade all sin egendom till föreningen Konstsamfundet. Han vurmade för musik, teater, bildkonst och bildning och ansåg, i motsats till många förmögna i dag, att det var hans plikt att värna om det kulturella arvet och att finansiellt bidra till samhället.

    Sedan två år tillbaka är Mikael Jensen förvaltare på gården. Han är agronom till utbildningen, började sin karriär som spannmålsuppköpare och -rådgivare på Raisio för att sedan som förvaltare arbeta på Kiala gård i Borgå i sju år.

    Det tar mera än två år att rota sig i en bygd, men familjen Jensen trivs bra i Dragsfjärd, där barnen går i skola, och på Söderlångvik.

    – Jag visste inte så mycket om äpplen när jag kom hit. Jag är visserligen uppvuxen på en gård, Ingeris i Salo, där vi hade äppelträd, men dem skötte vi inte särskilt professionellt.

    Nu har han lärt sig en hel del. Söderlångvik är en av Finlands största äppelodlare, med sina 20 000 träd på 24 hektar. Årligen skördas omkring 200 ton äpplen.

    – Det är knepigt att välja rätt sorter. De måste vara tillräckligt härdiga för att klara sig här. Mest odlar vi lobo, och därutöver har vi cirka 20 andra sorter. I planerna finns att förnya äppelträdgårdarna och då skall det finnas under tio sorter. Olika sorter mognar i olika takt och på det sättet minskar risken för att hela skörden förstörs av till exempel nattfrost på våren. Dessutom blir skördeperioden längre, säger Mikael Jensen och låter blicken svepa över de långa raderna äppelträd i sluttningen mot viken.

    – En del av de gamla äppelträden röjdes förra hösten. Nu ligger marken i träda för att omplanteras med 6 000 nya våren 2016.

    Lokalt handarbete

    Just nu bygger man också en våtmark vid stranden. Den skall dels hindra näringsämnen från att sköljas ut i havet, dels tjäna som bevattningsreservoar för odlingarna.

    Söderlångvik har tio heltidsanställda året om. Till det kommer säsongsarbetare, som bland annat sköter äppelskörden och beskärning av träden.

    – Äppelplockningen är handarbete och sköts av lokala krafter. Vi har inte haft behov av att se oss om efter utländsk arbetskraft.

    På Söderlångvik finns också tre växthus som producerar sommarblommor och tomater. Till det mindre växthuset har man nu fått in vintersäsongens produkt, julstjärnor, som skall växa till sig de närmaste månaderna.

    Förvaltaren på en så stor gård som Söderlångvik kunde liknas vid en vd. Med sina cirka 150 hektar odlad mark, 7 000 hektar skog, ett stort antal hus som skall skötas om och inte minst ansiktet utåt, den ståtliga karaktärsbyggnaden, är det mycket att hålla reda på.

    – Det är ett mångsidigt jobb. Min mesta tid går åt till kontorsarbete och administration, men det är klart att jag rycker ut och tar itu med praktiska problem också när situationen så kräver.

    Rapporteringen sker till Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh.

    Utgifter kräver utveckling

    Ekonomin på Söderlångvik går runt och tär inte på Konstsamfundets kapital. Skogsbruket är en viktig inkomstkälla. Gårdens skogar är pfc-certifierade och sköts enligt en skogsplan som uppdateras vart tionde år i enlighet med ett certifierat skogsbruksprogram. Avverkningarna följer tillväxten, vilket betyder att virkeskapitalet hålls i balans.

    Enligt Mikael Jensen förekommer det en hel del osaklig och felaktig kritik på nätet. Bland annat säger man att gården måste hugga så mycket för att man skall kunna finansiera det nya Amos Anderson-museet under Glaspalatset i Helsingfors.

    – Det stämmer inte alls. Däremot slukar en stor gård med många uppgifter och byggnader pengar. Framför oss har vi en ordentlig renovering av karaktärsbyggnaden, som fungerar som museum. Nästa år fyller museet 50 år och jubileumsutställningen kommer att ställa ut konst från Konstmuseum Amos Andersons egna samlingar.

    Lyxigt boende vid havet

    Amos Anderson köpte Söderlångvik 1927 och vistades en stor del av våren och sommaren här. Museet är hemlikt och också hemtrevligt trots pampiga salar, konstverk och exklusiva möblemang. På övre våningen finns Amos kontor med en räknesnurra och en gammaldags telefon vid det massiva ekskrivbordet. Om han hade levat i dag skulle distansarbete säkert ha tilltalat honom. Han skulle skriva mejl, med blicken vilande över den vackra, långa havsviken och den välskötta parken. Besökaren får en god inblick i Amos Andersons livshistoria.

    På Söderlångvik försöker man hitta på nya inkomstmöjligheter. Den så kallade grindstugan har satts i skick och hyrs ut veckovis. Likaså Villa Sundsvedja som ligger ett stenkast från gården och ger möjlighet till lyxigt boende vid havet och fungerar som möteslokal för företag, styrelser eller ledningsgrupper. Gården har även fyrtio andra stugor som man får hyra årsvis.

    – Vi gör äppelmust av andraklassäpplen, eftersom bara förstklassiga äpplen kan säljas till handeln, och vi planerar att uppföra ett eget musteri. Att göra cider lockar också, men för det finns det ännu inte några konkreta planer.

    Finns i sociala medier

    Söderlångvik finns numera både på Twitter och på Facebook. Man vill med olika slag av jippon locka besökare. I somras höll man till exempel en yogakurs uppe på altanen i museet.

    Den 27 september blir det äppeldag.

    I september är Söderlångvik öppet för allmänheten under veckosluten. Förutom museet kan man äta eller dricka kaffe i Café Vivan, döpt efter Amos Andersons hushållerska, köpa med sig gårdens produkter från direktförsäljningen eller lokalt hantverk från hantverksboden, eller gå runt ägorna längs en naturstig.

    Det finns ännu några lediga platser på HBL:s läsarresa till Söderlångvik nu på lördag 30 augusti. Busstransport ordnas från Borgå, Helsingfors och Ekenäs. Intresserade kan anmäla sig senast på torsdag till info@frimanresor.fi eller telefonnummer 019-2481004 . Utfärden kostar 95 euro.

    Tua Ranninen
    Ta kontakt Flera artiklar av Tua Ranninen

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet