Välimäki gör dubbelcomeback
En "gastropub" för folkliga finsmakare och en pytteliten fine dining -krog för gourmeter. Hans Välimäki är tillbaka på sin mammas gata - Chez Dominiques gamla adress.
– Ryktet om min död är vida överdrivet, citerar Hans Välimäki Dr. Livingstones berömda ord.
Efter att Chez Dominique med två Michelinstjärnor stängde sina dörrar i oktober har Välimäki inte synts till huvudstadens krogliv. Nu är han tillbaka med besked efter att bland annat ha varit på en exklusiv kockkurs i Japan.
Richard's Pub var förr ett känt vattenhål i journalistkretsar, främst frekventerat av kollegerna från Ilta-Sanomat och Helsingin Sanomat. Sedan blev den Chez Dominique och nu återuppstår puben i ny tappning – som en "gastropub" i trettiotals stil, som sökt inspiration i England, Belgien, Frankrike och USA.
– Det är ett avspänt ställe med god mat, säger Välimäki.
Men likaväl kan man slinka in på en drink eller en öl. Eller varför inte på en aperitif före ett besök på nya fine dining krogen Välimäki i samma lokal – eller i någon av de många grannkrogarna?
Helsingfors svar på Soho
– Ja det här börjar bli ett litet Soho, och bra är det, säger Välimäki om krogkoncentrationen på Richardsgatan och i närkvarteren.
Gastropub Richards öppnade före valborg och har redan hittat sin kundkrets.
– Anställda från närkrogarna har hittat hit på ett glas efter jobbet och även dragit kunder med sig, Det är skoj, säger Välimäki.
– Vi hoppas det ska öppna för en ny after work -kultur, säger värdinnan Maria von Graevinitz-Välimäki.
Pyttelilla fine dining -sidan "Välimäki" med det hästskoformade bordet runt ett hypermodernt kök där gästerna kan se kockarna trolla fram 15-rätters menyerna är dock huvudattraktionen.
Max åtta gäster
Plats finns för endast åtta gäster åt gången och två dukningar per kväll.
– Idén till Välimäki föddes när jag hade besök av två Michelinkockar på Chez Dominique, Matt Lambert och Shaun Hergatt. De gillade maten, men ansåg att stället var för stort, berättar Hans Välimäki.
– Chez Dominique hade varit för stort till och med på Manhattan.
Intresset för fine dining är enormt, men relativt få förunnat. På Välimäki får man räkna med att betala 175 euro per man för 15-rätters menyn och ytterligare 145 euro för viner som anpassats efter de olika rätterna. Med sådana priser kan en krog med 30-50 platser knappast räkna med att vara välfylld alla veckans kvällar.
Menyn har helt tydligt inspirerats av Välimäkis besök i fjärran östern: Ostron i sake och King Crab Dashi varvat med sparris i hollandaisesås, anklever, kammusslor med citronsmak, pressad gurka och pepparrot, beef onglet med tryffelsaft...
– Dashi har jag verkligen lärt mig laga från grunden, säger Välimäki.
Hbl provsmakade menyn med viner valda av ställets franska sommelier Toby och kan bara konstatera att "mästaren är tillbaka".
Inte bara närproducerat
Råvarorna spelar huvudrollen i Välimäkis kök, men han stirrar sig inte blind på om de är närproducerade eller inte. Huvudsaken är att de av högsta kvalitet.
Interiören är ljus, modern och minimalistisk. Gästerna har köksapparaterna framför sig, men ser knappt spisarna och annan högteknologi som skickligt fällts in. Musiken är dämpad och mobiltelefonerna bannlysta!
– Vi vill inte att folk sitter och knäpper på sina mobiler, man måste visa respekt för de andra gästerna.
Klädkoden är avspänd men den som kommer sjavande i bermudas och gummisandaler hänvisas vänligen till puben.