Mjödtest: Hemgjort ska det vara!
Mjöd hör till de säsongsprodukter som det definitivt lönar sig att laga själv och inte köpa. Det kommer HBL:s testpatrull fram till i sitt mjödtest. Bara några av dryckerna kan kallas mjöd och får godkänt, tycker panelen.
En rejäl sockerfylla skrämmer inte de fem HBL-medarbetare som samlas i redaktionens kök för att testa inte mindre än nio mjöddrycker inför valborg.
Språkvårdaren Ylva Forsblom-Nyberg erkänner genast att hon är rätt skeptisk till köpt mjöd och hemma hos henne bubblar redan mjödflaskorna med russin, farinsocker och citron. Receptet är gammalt och beprövat.
Den övriga panelen har inga egna mjödprojekt på gång men tycker att drycken är ett riktigt välkommet vårtecken. En del tycker rent av att det är lite synd att man dricker mjöd så sällan.
– Jag var nyligen på ett bröllop där brudgummen hade gjort sin egen mjöd och serverade den som välkomstdrink. Det fungerade alldeles utmärkt. Varför inte dricka mjöd året om? säger Johanna Häggblom.
Nåväl, så fort blindtestandet kommer i gång får vi kanske svaret.
De första mjöddryckerna möts av idel sura miner. Nej, nej, nej än är det för mycket skum, för lite färg eller för söt eller artificiell smak. Först när vi når Fazer Amicas hemgjorda mjöd börjar man ana lite vårkänslor hos testarna.
– Så här ska det smaka! Det här är mjöd med stort M, säger Ylva Forsblom-Nyberg medan resten av panelen berömmer grumligheten, smaken och russinen som är just så äckliga och svullna som de ska vara.
Även Wanhan Porvoon fabriikkis mjöd doftar rätt, tycker patrullen, men vad gäller smaken blir testarna närmast förskräckta.
– Överjäst!
– Om de första mjödarna inte var mjöd alls, så är den här åtminstone äkta, även om den är lite misslyckad, tycker layoutjournalisten Julius Uusikylä.
I testet deltar också ekologiskt mjöd från samma Borgåfabrik och den faller däremot testarna i smaken med sin grumliga färg och mjuka smak.
De flesta andra dryckerna vill panelen knappast ens kalla för mjöd.
Julius Uusikylä har gjort tydliga markeringar på sitt papper och markerat varje icke-mjöd med ett stort X.
– Mjöd ska inte innehålla en massa konstigheter och smaka lemonad, slår han fast.
Kollegan Staffan Småros har däremot en mer överseende inställning. Visserligen är somliga drycker knappast mjöd men de är ganska goda ändå, tycker han.
– Mehukattimjöden kunde fungera som en god och läskande sommardryck, säger han.
Hos Malin Wikström är det ord och inga visor:
– Jag har alltid haft fördomar mot köpt mjöd. Det här testet bekräftade dem. Hemgjort ska det vara!