En urban odlingspionjär
I utkanten av Montreal, omgivet av köpcentrum och höga snödrivor under vintern ligger världens första kommersiella takväxthus Lufa farm, som startade 2011. – Om tio år har vi förhoppningsvis femton växthus, säger företagets informatör Laurence Deschamps-Léger.
Jordens befolkning växer och urbaniseringen intensifieras. Det kommer att bli ont om odlingsbar mark inom kort men hustaken har massor med outnyttjad yta.
Lufas grundare Mohammed Hage tog tag i saken för att göra denna yta odlingsbar. Tre år senare ledde processen till grundandet av Lufa farm.
I dag har Lufas två växthus tolv anställda och producerar bland annat sallad, tomat, chili och paprika för tusentals stadsbor varje vecka. Man kan beställa produkterna på företagets hemsida och varorna levereras till cirka 150 platser, där kunderna kan plocka upp sin beställning.
Vintrarna i Montreal är lika långa, kalla och snörika som i Finland. Det ställer krav på växthustekniken. Allt har ändå fungerat klanderfritt sedan starten.
– Vi hade tur som hittade det holländska företaget Kubo som var berett att ta fram tekniken åt oss. Det var främst odlare som sade att det här inte kommer att fungera, att taket kommer att blåsa av. Men nu har alla själv kunnat se att det fungerar i praktiken, säger Laurence Deschamps-Léger som sköter kommunikationen på företaget.
Mohammed Hages mål var att börja producera mat så ekologiskt som möjligt. På Lufa använder man ingen kemikalisk bekämpning och växthuset har ett helt slutet system för vattenhantering. Komposteringen av växtrester sker på plats.
Största fördelen jämfört med ett vanligt växthus är att man sparar påtagligt i uppvärmningskostnader. Växthuset är isolerat från marken och får en del av sin värme från den underliggande fastigheten.
– Vi sparar upp till femtio procent i uppvärmningskostnader på grund av vårt läge. Dessutom är det i genomsnitt en till två grader varmare i städer. Det gör en stor skillnad.
Vinn-vinn-situation
Det är svårt att komma på vem som inte skulle dra fördel av Lufas takväxthus. Montreals stadsbor får färsk närodlad mat, fastighetsägaren kan hyra ut sitt obebyggda tak, växthuset fungerar mer ekologiskt och effektivt och hjälper till att kyla ned fastigheten på sommaren.
När vi lägger till den ökande populationen och stagnerande åkerarealen kan man fråga sig varför det inte finns fler växthus i städer. Förklaringen kan vara okunskap och fördomar, men också ekonomi.
– Investeringarna var höga och det första växthuset kostade närmare två miljoner euro. Men verksamheten är lönsam och vi expanderar hela tiden. Vi utgår från att Lufa är ett pionjärprojekt som visar vägen. Ingen kan åsidose vårt exempel, säger Laurence Deschamps-Léger och lägger till att hon dagligen får förfrågningar från hela världen.
Lufa är inte heller längre det enda växthuset i världen, det finns redan många fler runtom i Nordamerika. Frågan är, när vi ser ett takväxthus i Finland?