Lycka är egen citypotatis
Örter på fönsterbrädan, nypotatis på balkongen eller rödbetor och majs på innergården? Det finns många alternativ för den som vill odla egen mat i en stad. Och det behöver verkligen inte vara svårt.
Det enda måstet för den odlingssugna är att hitta ljuset. Utan det blir det inga grönsaker.
– Matväxter behöver minst sex timmar sol per dag, säger Maria Nordlund på den urbana miljöorganisationen Dodo.
Annars är kraven inte särskilt höga. Nybörjare kan inleda småskaligt med örter och sallad på fönsterbrädet.
– Köp plantor från torget nu på våren så behöver du inte driva upp växterna från frö, tipsar Nordlund.
Eller plantera om den där basilikan du köpte från matbutiken i en större kruka.
Den som får mersmak kan börja planera en säck- eller lådodling på sin innergård eller kanske i någon park. Dodo ordnar kurser i stadsodling och har tillsammans med finska Marthaförbundet gjort en guide som tipsar både om hur du snickrar odlingslåda och hur du fixar tillstånden. Dessutom publicerar Helsingfors stad i vår en guide om hur man grundar en gemensam cityodling.
Nordlund rekommenderar att man slår ihop sig med några grannar för att dela på uppgifterna och ansvaret.
När man väljer odlingsplats är det klokt att tänka på hur odlingen får vatten.
– Gårdarna brukar ha vattenposter, man behöver bara be om att få tillgång till dem. Eller så kan man bära ut vatten i vattenkanna, det beror förstås på hur stor odling man tänker sig.
Storleken på odlingen avgör också om den behöver egen kompost.
De cityodlingar Dodo har i Helsingfors består av odlingssäckar eller -lådor. Det sättet ger förstås inte direktkontakt med jordens fukt, mask och småkryp som ett traditionellt trädgårdsland gör, men det finns många andra fördelar.
– Vi har valt det sättet för att då kan vi odla precis var som helst, till och med på asfalt. Och en odlingslåda med 80 centimeters höjd håller också citykaninerna borta.
En matodling i krukor, säckar eller lådor kan man flytta på till nästa säsong om det behövs. Man kan också själv välja arbetshöjd på den och den har mindre besvär med ogräs än ett traditionellt land. Till odlingskärl duger det mesta. Den händiga snickrar ihop en låda, den bekväma slår några dräneringshål i alldeles vanliga ämbar. Också här har man fördel av att slå ihop sig med grannar: odlingssäckar och mylla är billigare att beställa i stora volymer.
På de föreläsningar och kurser som Dodo ordnar får de ofta frågan om marken och luften i Helsingfors är tillräckligt ren för odling. Rädslan för trafikutsläppet lever kvar från tiden då bensinen innehöll bly.
– I dag finns inte den faran. Men grönsakerna ska förstås sköljas rena från gatudamm, säger Nordlund.
Hon hoppas att cityodlingen är en trend som bara växer.
– Tillsammans med trafik och boende är maten den bit där man själv mest kan påverka sitt växthusutsläpp. Ju fler som odlar åtminstone en del av sin mat själv, desto bättre för miljön.