Söderkulla skola serverar bästa skolmaten
Det är inget enkelt tävlingsuppdrag: att tillreda god och näringsrik skolmat för bara en euro portionen. Men Söderkulla skolas kök lyckades övertyga den kräsna juryn bestående av elever och lärare, och kammade hem segern i Bästa skolköket 2014.
Sorlet är öronbedövande på Gastromässan i Mässcentrum där skolornas egna hejaklackar ropar ramsor och viftar med plakat. De fem tävlande finalistlagen, däremot, är koncentrerade.
Först tillreder de en soppa, sedan en vegetarisk rätt och slutligen antingen en fisk- eller kötträtt. Matportionen får kosta högst en euro. Priset återspeglar den genomsnittliga summa som råvarorna i en matportion får kosta i kommunerna runtom i landet.
– För en euro kan vi laga bra, näringsrik mat. Lite närproducerat och lite ekologiskt ryms också med, säger Christina Lönnholm från Söderkulla skolas skolkök.
Hon tävlar tillsammans med kollegerna Dennis Sjöholm och Dennis Lindholm. De har förberett sig inför tävlingen genom att öva ett par gånger i veckan i tre veckors tid.
– Vi har tillrett rätterna, serverat och tagit emot respons från skoleleverna, säger Lönnholm.
Lönnholm berättar att skolköket var på plats redan när tävlingen ordnades för första gången 2012. Då bestämde de sig för att delta nästa gång tävlingen ordnas.
”Varför bordsservering?”
Tävlingsjuryn, som består av 40 elever, rektorer eller lärare, kockar och matproffs, offentliga personer och representanter för organisationer som till exempel Finska Celiakiförbundet, sitter vid fem långbord. Juryn tar ställning till smak, färg och om rätten passar som skolmat.
Jaana Pelkonen (Saml) är den enda riksdagsledamoten i juryn.
– Maten är väldigt god, men vi ifrågasätter bordsserveringen, säger hon.
Jurymedlemmarna Olivia Bernhard och Margit Kiisk från Vandaskolan Martinlaakson koulu är inne på samma linje.
– Vi får liknande mat i skolan men här serveras den på ett mycket finare sätt, säger de.
Jan-Erik Holmkvist, rektor vid Söderkullaskolan, är stolt över kökets insats.
– Det är jättefint att kökspersonalen lyfts fram i skolsammanhang. Vanligtvis är det elever eller lärare som hörs och syns, säger han.
Jubel och grattiskramar
När vinnaren ropas ut blir Söderkulla skolas hejarklack alldeles vild: deras skolkök avgår med seger och laget får ta emot grattiskramar av både elever och skolpersonal.
Dennis Lindholm är nöjd med lagets insats.
– Allt gick nästan perfekt, alla gjorde bra ifrån sig – därför vann vi, säger Lindholm.
Tävlingen erbjuder också ett tillfälle för dem som arbetar med skolmat att mötas, utbyta recept och inspireras.
– Man får vänner för livet, som man kan byta tankar med och kanske besöka, säger Christina Lönnholm.