Alltid redo att kavla upp ärmarna
I morgon, lördag, ordnas den internationella Resturangdagen för fjärde gången i år, och för första gången serverar även Munksnäs flickscouter mat för hugade gäster.
I morgon kommer det vara full rulle i Munksnäs flickscouters lokal i Helsingfors när ledarna ordnar en scoutbrunch. Alla i scoutkåren har varit intresserad av att organisera något, men har inte haft möjlighet tidigare, så nu tog flickorna tillfället i akt. Samtidigt samlar de in pengar till sin vandringsresa i Schweiz nästa sommar.
– Målet för resan är Our Chalet, ett aktivitetscenter som ägs av flickscouternas världsförbund, berättar kårledare Sabina Fortelius.
Scoutkåren kommer att satsa på en brunchbuffé under förmiddagen och på bordet står allt från nybakat bröd och skagenröra till frukt och söta delikatesser, berättar Fortelius.
– Och karelska piroger! Vi hoppas på att få minst 100 gäster och är förstås glada om det kommer flera. Alla är välkomna! säger Monica Lehtonen, äldre ledare.
I nästan 70 år har Munksnäs flickscouter ordnat en basar på självständighetsdagen och många Munksnäsbor brukar titta in där efter uppvaktningen vid hjältegravarna i Munksnäs, men det är första gången som scouterna deltar i restaurangdagen.
Långa anor
Monica Lehtonen har varit scout ända sedan slutet av 60-talet, och "haft turen att bo i Munkshöjden" sedan dess, som hon uttrycker det. På den tiden fanns det inget samarbete över kår- eller könsgränserna.
– Munknäs flickscouter var till vänster, och broderkåren Munksnäs spejare till höger. Pojkarna for till sina förläggningar och vi flickor for på våra läger. Nu har vi ett naturligt samarbete och stöder vi varandra, säger Lehtonen.
– Scoutingen har också blivit väldigt internationell och den ger många en chans att se världen via en hobby. Till exempel mina barn har varit på scoutläger i Thailand.
Utrymmet som numera hör till Munksnäs flickscouter och broderkåren Munksnäs spejare var tidigare Munksnäs gårds potatiskällare och med hjälp av talkoarbete rustade man upp den på 50-talet.
I dag är det mycket som tävlar om barnens och de ungas tid och uppmärksamhet. Lehtonen säger att Munksnäs flickscouter har plats för nya medlemmar i alla åldersgrupper och vem som helst är välkommen med.
– Lättast att gå med är när man går på tvåan, för man ska kunna läsa och skriva och hålla reda på sig själv. Vi tar inte in barn under skolålder. Tyvärr är det ändå rätt vanligt att en del barn i något skede väljer bort scoutingen för att i stället satsa på en mer målinriktad hobby, till exempel idrott. I gymnasiet brukar en del ändå återvända till scouterna.
Just nu är det aktuellt med scouternas adventskalender som i år kostar 7 euro, och kåren blickar redan framåt mot nästa år:
– Under sommaren ordnas Finlands Svenska Scouters läger Atlantis 2014, och speciellt för i år är att man kan delta som “vän” även om man inte är scout, berättar Christine Stockmann-Broo.
Lägret ordnas i Hangö och passar för alla åldrar.
Fem andra tips för Restaurangdagen
Vi kollade in några intressanta popup-restauranger i Helsingfors på restaurangdagen.
• Smoothie Bar – Superfood & Luomu har öppet klockan 13–22 på Kalevagatan 39.
• Soppsircus! Vem sade att man inte får leka med maten? Det serveras allt från chokladsoppa till getost- och tomatsoppa i Dianaparken klockan 10–18.
• Jultomtens delikatessbord. Klass 5c i Tyska skolan serverar smått och gott med jultema, i skolan på Malmgatan 14.
• Café Mustaché serverar delikatesser med glamour på Berggatan 5.
• Creamy dreams bjuder på amerikanska cupcakes på Senatstorget.
Skribenterna Ronja Ponthán och Stella Kähkönen är 15 år gamla och på prao på Hbl denna vecka.