Mat ska ätas, inte förstöras
Kravet på att EU-livsmedel ska förstöras väcker bestörtning. Maten får också delas ut gratis men det är oklart i hur hög grad det sker.
HBL:s nyheter (19.8 och 20.8) om att det extra stödet till livsmedelsproducenterna på grund av Rysslands motsanktioner kan leda till att mat förstörs har fått ovanligt många läsare att reagera. Det är djupt oetiskt att förstöra mat i en värld där människor svälter och därför är reaktionerna glädjande. Också i vår egen världsdel och i vårt eget land finns det gott om människor som inte har råd att köpa mat eller tillräckligt nyttig mat.
I det här skedet har EU-kommissionen beslutat ge ekonomiskt stöd till frukt- och grönsaksproducenter i Europa. Senare kommer antagligen andra producenter som drabbas av motsanktionerna att få motsvarande stöd.
I kommissionens beslut om ekonomiskt stöd till producenterna sägs att frukten och grönsakerna kan delas ut gratis, eller skördas omogna, eller helt enkelt lämnas kvar oskördade. I de två senare fallen handlar det alltså om att medvetet förstöra mat.
Poängen är att produkter som får det extra EU-stödet ska försvinna från marknaden. Den ska skyddas för instabilitet och prisras. Det går rykten om att holländska tomater redan nu skulle säljas för tre cent per kilo. Om det är sant och om sådant sker leder det givetvis till att priset på tomat sjunker på andra håll eftersom det blir svårt eller omöjligt att sälja tomater till ett kilopris på några euro. Å andra sidan reglerar marknadsekonomin också överutbud – varför inte låta marknaden fungera och konsumenterna njuta av låga priser en tid, tills marknaden stabiliseras.
Det är bra att gratisutdelning är en möjlighet. Den är i alla fall strikt begränsad i EU-förordningen – eftersom marknaden inte ska rubbas.
I går var det svårt att få information om en gratisutdelning av livsmedel nu, eller tidigare, faktiskt har skett. Att det är tillåtet garanterar ju inte att det verkligen sker. Uppenbarligen har nektariner och persikor donerats i Italien i juli. I samband med kolibakterieskandalen för tre år sedan, då spanska gurkor felaktigt pekades ut som smitthärd, fick producenterna motsvarande stöd och gurkor delades ut gratis.
Det är absurt att livsmedelsproduktionen i EU är beroende av stora stöd och att sedan ytterligare stöd betalas för att förstöra livsmedel. Även om det varken logistiskt eller av andra orsaker är särskilt enkelt att transportera livsmedel till svältande människor vore det oerhört viktigt att se till att mat inte förstörs. Som jämförelse: om Ryssland inför ett bilimportförbud – ska bilarna då skrotas? Jämförelsen haltar av många orsaker men ger problematiken ett nyttigt perspektiv. Det är de nationella politikerna som har makten i den här frågan, också inom EU. Det räcker inte med att beklaga sig och rycka på axlarna. Gör något!