Elda på rätt sätt i vinterkylan
Den isande vinterkylan har gjort att många som har möjligheten tänder en värmande brasa hemma.
Men det gäller att elda på rätt sätt i braskaminerna.
– Man kan konstatera att det finns en risk för överhettning om man eldar med för mycket ved. Det ska högst vara två till tre kilo ved i timmen, säger Björn Björkman, den svenska Brandskyddsföreningens expert på eldstäder och skorstenar.
- Elda högst tre till fem vedträn per timme och inte längre än tre till fyra timmar per gång
- Lägg askan i en plåthink med lock efter eldningen och förvara på ett obrännbart underlag, till exempel stenplattor utomhus.
-
Ha minst en brandvarnare per våningsplan och kom ihåg att testa varnarna regelbundet.
Källa: Länsförsäkringar
Ett annat misstag är att det eldas för länge utan uppehåll.
– Det måste hinna svalna.
En bra investering enligt Björkman är en rökgastermometer och man bör inte elda så att det blir en högre rökgastemperatur än 350 grader.
Att ta hand om askan ordentligt är ett annat bra tips. Den kan vara farlig i flera dagar efter en brasa.
– Det finns ett antal bränder som beror på att folk tror att den är kall och ställer den i en papperskasse ute på verandan. Och sedan börjar kassen brinna.
I stället ska askan läggas i en plåthink som ställs på ett obrännbart underlag.