KAJ: Havtornen är som finlandssvenskarna
Mycket finare än fammos bullar och kakor. En perfekt helhet som passar ypperligt att avnjutas en gång om året, gärna till tonerna av Modersmålets sång. Så bedömer killarna i KAJ svenska dagen-bakelsen.
Svenskfinlands främsta experter på bakverk, trion KAJ, ger fulla poäng till vinnaren i bakelsetävlingen inför svenska dagen. HBL har bjudit in Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård till redaktionen för att dricka morgonkaffe och provsmaka den första satsen av den officiella svenska dagen-bakelsen, bakad av sockerbagaren Anders Wikström från Sibbo.
– Den här krusidullen i choklad ovanpå känns lite extra, såna brukar fammo inte göra, misstänker Jakob Norrgård.
– Nej, chokladen kan man servera ur en skål, efter att man ätit bakelsen, tycker Axel Åhman.
– Men den är god, perfekt skulle jag säga. Den här kommer nog fammo inte baka, men jag köper den gärna en gång om året, till svenska dagen, säger Kevin Holmström.
Att receptet skulle vara för svårt att baka håller Anders Wikström inte helt med om. Han blev känd för den finska tv-publiken för exakt två år sedan, då han vann realityprogrammet Koko Suomi leipoo. Nu har han på uppdrag av HBL bakat den första officiella satsen av Ellen och Nina Klärichs bakelse med havtorn och vitchoklad, vinnaren i den tävling som KSF Media utlyste för några veckor sedan.
– Receptet i sig är inte så svårt, men det tar ganska lång tid att baka då varje lager måste stelna innan man kan fylla på med nästa. Det tog mig nästan tre timmar att baka dessa tjugo bakelser, säger Wikström.
Han hade också själv funderat på att skicka in ett bidrag till tävlingen, men gjorde aldrig slag i saken.
– Jag skulle ha satsat på ett bakverk med mandelmassa och kanske kombinerat det med min favoritfrukt citron. Vi använder alldeles för lite mandelmassa i bakverken i Finland, kanske för att det saknas en riktig bakningskultur här. Havtorn passar bra på svenska dagen, det för tankarna till kusten, vilket känns helt rätt.
Där får Wikström medhåll av killarna i KAJ.
– Vi finlandssvenskar är små men kraftfulla, liksom havtornen, säger Axel Åhman.
– Havtornen ger en kontrast till chokladen. Hela bakelsen passar perfekt med kaffet, tycker Kevin Holmström.
– Ja, och så känns det som om vi skulle ha varit och plockat i fammos havtornsbuskar och fått det dagliga vitaminintaget fixat, säger Jakob Norrgård.
Killarna funderar vidare kring finlandssvenskhet och om bakverkets olika skikt egentligen symboliserar det finska samhällets klasser.
– I så fall är väl vi det översta lagret, gräddan, tycker Norrgård.
Svenska dagen innebär inga speciella festligheter för medlemmarna i KAJ, de kommer att sjunga Modersmålets sång och fammo brukar bjuda på det gamla vanliga, sockerkaka, toscakaka och bullalängd.
Fammo ja, det är hon som är känd från trions senaste hit Pa to ta na kako, där den bullbakande farmodern trugar mera bakverk i barnbarnen när de kommer på besök.