Finländare slösar med kött
Vi importerar och exporterar nästan 50 miljoner kilo kött årligen. För finländare duger bara filéer och skinka.
Miljontals kilo svinkött och kyckling importeras till Finland varje år trots att den inhemska köttproduktionen skulle räcka till, om finländarna åt alla delar av djuren.
Nötkött exporteras trots att den inhemska produktionen inte täcker ens den inhemska konsumtionen.
– Finländaren vill ha till exempel filé eller skinka, medan man någon annanstans vill äta mera kött med ben och andra delar av djuret, säger professor Jyrki Niemi vid Naturresursinstitutet.
Också det lägre priset och den bättre tillgången på utländskt kött inverkar.
I fjol importerades det nästan 34 miljoner kilo och exporterades cirka 30 miljoner kilo fläskkött. Importen av kyckling var drygt 14 miljoner kilo och exporten knappt 17 miljoner kilo.
Det går åt mer kyckling än tidigare, men i matbutikerna finns ändå inte mycket utländsk kyckling. Till exempel i S-gruppens affärer var det hönskött som såldes i fjol inhemskt till 99,8 procent, säger sortimentschefen Ilkka Alarotu.
– Nästan allt färskt eller djupfryst kött vi säljer är finländskt. Ett undantag är fårkött, som till största delen kommer från Nya Zeeland. Det finns inte tillräckligt med fårproduktion i Finland för att täcka efterfrågan, säger Alarotu.
Intresseorganisationen för turism- och restaurangtjänster Mara uppger att finländarna varje år äter sammanlagt uppemot 900 måltider utanför hemmet. Både thailändsk kyckling och annat importerat kött som inte används som råvara i industrin används främst på restauranger, enligt boken SyötäväksiKasvatetut.