
Egen sökmaskin blev en växande business
Det som för femton år sedan skulle bli en doktorsavhandling är i dag ett market intelligence-företag med 400 anställda. I stället för att trappa ner som pensionärer satsar grundarna Marjukka och Kim Nyberg på fortsatt tillväxt för M-Brain.
För omvärldsbevaknings- och analysföretaget M-Brain är tiderna omvälvande, både internt och när det gäller den omgivning man verkar i. Digitaliseringen av massmedierna, och de sociala mediernas starka frammarsch, tvingar bolaget att anpassa sig och i rask takt utveckla nya lösningar för kundernas behov.
Samtidigt pågår ett intensivt arbete med att skapa en ny organisation efter att M-Brain i september köpte ett annat företag i branschen, Global Intelligence Alliance, GIA, vilket ökade antalet anställda med hälften. Nu är den nya organisationen på plats och företaget gör sig redo att flytta till nya lokaler där alla anställda ryms under samma tak.
Oplanerat
Egentligen var det aldrig meningen att det skulle bli något företag. Det var åtminstone inte Marjukka Nybergs plan. Hon och maken Kim hade grundat sitt första företag redan 1975, och efter att det såldes 1990 jobbade paret som anställda hos den nya ägaren.
Så småningom ville Marjukka studera vidare och började jobba på en doktorsavhandling. För att lättare sköta ärenden kring avhandlingen grundade hon ett företag som hon kallade M-Brain.
– Jag behövde pressmaterial för avhandlingen men ville inte vara beroende av någon underleverantör som fakturerar för varje pressklipp. Det här var när tidningarna började digitaliseras och jag tänkte att om jag hade en egen sökmaskin så skulle jag kunna söka digitalt.
Att M-Brain skulle bli något mer var aldrig tanken, men Kim såg affärsmöjligheter i att sälja informationsanskaffningstjänster och -analyser.
– Vi hittade en kille som konstruerade den första sökmaskinen. Den var enligt dagens standarder enkel men ligger fortfarande till grund för vår nuvarande avancerade teknologi.
Håller koll
Nu har M-Brain 400 anställda och är verksamt i tolv länder. Kunderna är företag och organisationer som vill hålla koll på vad som händer i deras bransch eller affärsomgivning, eller följa med hur de själva behandlas i medierna – i dag allt mer i de sociala medierna. För sökning och filtrering har M-Brain utvecklat egen teknologi. Kunden köper antingen färdiga tjänster där M-Brain plockar fram det relevanta, sammanfattar och vid behov översätter. Eller så får kunden hyra M-Brains sökverktyg men göra resten av jobbet själv.
Efter köpet av GIA ger M-Brain också konsulthjälp kring bland annat hur väl kunderna sköter sin informationsanskaffning, hur de använder den på ett vettigt sätt, samt hur de kan bygga upp en fungerande market intelligence-funktion.
I samband med köpet av GIA tvingades M-Brain inleda samarbetsförhandlingar som i Finland resulterade i en minskning med 32 tjänster. Orsaken var delvis överlappande funktioner men framför allt kraftigt minskad efterfrågan på klipp ur papperstidningar.
Passionerade
Paret Nyberg är deltidspensionärer och kunde gott och väl börja slå sig till ro. I stället satsar de stort på att få företaget att växa.
– Det är målet. Om det sedan sker i form av organisk tillväxt eller förvärv får styrelsen ta ställning till, men klart är att vi inte stannar på den här nivån, säger Kim Nyberg.
Under hösten har paret i praktiken jobbat heltid med att integrera nyförvärvet GIA, men när det är klart blir det troligen lite lugnare.
– Jobbet finns i tankarna hela tiden och skapar en viss stress, men jag gör det här för att jag är så passionerat intresserad. Vi har lärt oss ny teknologi och lyckats hänga med när världen ändrat sig. Det här är ett av de mest intressanta affärsområdena just nu. Behovet att reducera information blir bara större, och här vill vi vara med, säger Marjukka Nyberg.
I dag äger familjen Nyberg ungefär en tredjedel av företaget. Näst största ägare är familjen Ingman. Hur ägandet ska se ut i framtiden är en öppen fråga. En börsnotering är inte utesluten.
– Alla möjligheter att ta in nytt kapital är öppna. Talar vi om börsen är det en fråga om tajmning, hur marknaden ser ut. Men vi har inte uteslutit några alternativ, säger Kim Nyberg.