Kakaobrist hotar gottegrisarna
Jordens befolkning äter mer choklad än vad det finns kakaobönor. Värdens största chokladtillverkare varnar för global chokladbrist. Finska chokladfabrikörer drabbas också av de sinande kakaolagren som i slutändan gör gottegrisens plånbok tunnare.
– Det här är inte det ni vill höra. Men ni äter allihop för mycket choklad. Och det håller på att urarta till den grad att världen är på väg mot en katastrof (om ni älskar choklad alltså).
Så raljerande inleddes en blogg i Washington Post om den globala chokladkrisen tidigare i veckan. Bristen beror på att kakaobönderna inte lyckas odla bönor i samma takt som chokladälskarna smäller i sig godbitar. Förra året åt världens befolkning 70 000 ton mer kakao än vad som producerades.
Världens två största chokladtillverkare, Mars Inc och schweiziska Barry Callebaut slår nu larm om en chokladkatastrof. Om bara fem år har kakaounderskottet ökat till 1 miljon ton för att 2030 ytterligare fördubblas till 2 miljoner ton.
Orsakerna till kakaobristen är många. Torka har drabbat skördarna i västra Afrika. I synnerhet Elfenbenskusten och Ghana där över 70 procent av världens kakao odlas har råkat illa ut. Ett annat gissel är en svampsjukdom som har förstört mellan 30 och 40 procent av den globala produktionen.
En ytterligare förklaring till de sinande kakaolagren är den ständigt ökande efterfrågan i synnerhet bland kineserna som tidigare inte förstod sig på den västerländska sötsaken.
Vurmen för allt mörkare choklad som innehåller mycket mer kakao än utspädd mjölkchoklad bidrar också till kakaobristen.
Nyhetsbyrån Bloomberg noterade tidigare i veckan chokladkrisen och berättade om växtförädling som försöker ta fram mindre känsliga kakaoplantor. Här finns bara ett problem – hybridkakaon ger inte lika välsmakande choklad som traditionella kakaobönor.
Fazer: Kakaobristen drabbar alla
Tom Lindblad, vd för Fazers sötsaker, säger att kakaopriset för fyra veckor sedan var det högsta på tre år.
Är ni rädda att kakaon tar slut?
– Det är svårt att kommentera och har att göra med hur snabbt efterfrågan i synnerhet i Kina växer. Men det är säkert att kakaobristen kommer att drabba alla chokladtillverkare.
Överväger ni att späda ut er choklad eller ändra på recepten för att få ner kakaokostnaderna?
– Nej, att förändra recepten är en svår väg eftersom smaken ändras och det märker konsumenterna. Smaken är viktigast.
Lindblad påpekar att Fazer har ett brett sortiment av sockerkonfektyr och kex vid sidan om chokladen och låter förstå att det kan bli mer av de varorna om kakaobristen blir svår.
Fazer har i år höjt chokladpriset och fler höjningar är sannolikt att vänta framöver.
Nej till surrogatkakao
Katarina Enholm, vd för Brunbergs chokladfabrik säger att man också vid fabriken i Borgå märker av kakaobristen.
– Också vi har varit tvungna att justera priserna uppåt.
Enholm säger att Brunberg ändå inte tänker experimentera med billigare surrogatkakao.
– Det ska inte vara oöverkomligt att betala lite mer för så här goda produkter. Vår tryffel har funnits på marknaden sedan 1928. Inte kan man då börja byta ut ingredienserna.